Istražite Palau - rajsko ostrvo u Mikroneziji

U zapadnom delo Tihog okeana smeštena su ostrva koja su vredna istraživanja.

Istražite Palau - rajsko ostrvo u Mikroneziji Foto: Profimedia
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Tirkizno more, plitke lagune i plaže od sitnog belog peska. Tropska vegetacija, more u kom n ežive opasne životinje, stotine nenaseljenih ostrva, retke vrste korala, egzotične ribe, kitovi i delfni, brojne vrste ptice , prijateljski naklonjeno lokalno stanovništvo...

Nismo sanjali, ovakvo ostvrvo zaista postoji. 

U pojasu Mikronezije, u Zapadnom Pacifiku, blizini Nove Gvineje i Filipina, nalazi se Republika Palau ili Belau. Republiku čini arhipelag od stotinak ostrva, od kojih je samo osam naseljeno. Južni deo arhipelaga čine koralna ostvra, dok su ostva na severu vulkanska.

Ostrva su naseljena već hiljadu godina. Otkrili su ih Portugalci 1543. godine. Do 1899. bili su pod španskom vlašću, sve dok ih oni nisu prodali Nemačkoj. 

Do Prvog svetskog rata, i okupacije od strane Japana 1924. godine, bila su mandatno područje Lige naroda. U posedu Japana su ostali do 1944. Od 1947. godine su bili u sastavu Tihookeanske protekcijske teritorije SAD. Unutrašnju samupravu stekala su 1981, a nezavisnost 1994. godine.

Stanovništvo se većinski bavi uzgojem kokosove palme, banana, ananasa i manioke, a znatne prihode daje izvoz fosfata, boksita i turizam. Na mnogim listama Palau zauzima prvo mesto kada je u pitanju ronjenje.slike u galeriji
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.