Beograd je danas bio najzagađenija prestonica na svetu

Beograd je od jutros najzagađenija prestonica u svetu. Kako se navodi na sajtu AirVisual, AQI (Indeks kvaliteta vazduha) bio je 439.

Beograd je danas bio najzagađenija prestonica na svetu Foto: Shutterstock

Mnogi građani sinoć su se žalili na smrad paljevine u vazduhu, a i na portalu Gradskog zavoda za javno zdravlje takođe je ocenjeno da je vazduh u prestonici „jako zagađen“ odnosno da je u ljubičastoj zoni.

Doktor hemijskih nauka Andrej Šoštarić kaže za portal Danas da je utvrđeno da je došlo do povećanja količina PM10 čestica u vazduhu u poslednja 24 sata.

"Podsećam da smo u utorak imali prvu pravu zimu u gradu – pad temperature, pojava snega. Osim toga, zbog mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa građani veliki deo dana provode kod svojih kuća i to je povezano jedno sa drugim. Aktiviran je veliki broj individualnih ložišta, a i Beogradske elektrane vrše grejanje 24 sata. Takav ambijent dovodi do toga", objašnjava Šoštarić.

Prema njegovim rečima, zagađenost vazduha ne potiče ovog puta iz saobraćaja, jer su emisije iz saobraćaja niže nego inače zbog mera protiv širenja korona virusa.

Drugi na listi najzagađenijih gradova sveta danas je Kijev sa 160, sledi Zagreb sa 158.

Detaljan prikaz po gradovima možete pogledati ovde.

Na sajtu Beoeko se navodi da se zbog današnjeg kvaliteta vazduha ozbiljne zdravstvene tegobe mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije. Osetljive grupe su sledeće: stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Preporuka za celokupnu populaciju: izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Izvor: Danasostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.