Vlasnik najvišeg vrha i izvorišta najduže reke na Balkanu - Nacionalni park Rila

Planine Rila i nacionalni park koji nosi isto ime važe za jednu od najlepših prirodnih atrakcija na Balkanu.

Vlasnik najvišeg vrha i izvorišta najduže reke na Balkanu - Nacionalni park Rila Foto: Shutterstock
Prelistajte galeriju   »
ostale slike u galeriji

Na samoj planini nalazi se nacionalni park Rila koji je ujedno i najveći nacionalni park u Bugarskoj, sa površinom od 810,46 km2, i nalazi se na jugozapadu zemlje.

Prirodni rezervat Rila je proglašen za nacionalni park 24. februara 1992. godine da bi se zaštitilo nekoliko ekosistema koji su od nacionalne važnosti. Najviši vrh planine Rila i Balkana je Musala (2.925 m nadmorske visine).

U parku se nalazi oko 120 glacijalnih jezera (od kojih većina dolazi iz ledenog doba), uključujući i sedam Rilskih jezera, dok u podnožju ove planine izviru najduža reka na Balkanu, Marica i najduža reka u Bugarskoj, Iskar.

Svaki od ovih sedam jezera dobilo je ime po svom obliku i izrazito su hladna. O jezerima, njihovom obliku i nastanku postoji mnogo legendi i predanja, od divova do lepe devojke Smiljane koja je živela u selu pored jezera.

Na planini Rila se nalazi oko 2000 vrsta biljaka, šume belog bora i jele, do životinja kojih ima različitih vrsta: ptica, beskičmenjaka, gmizavaca, vodozemaca i riba, od kojih su neke vrste endemiti.

Na obroncima planine nalazi se dosta kulturnih i istorijskih znamenitosti i jedan od najpoznatijih je Rilski manastir.slike u galeriji
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.