Zbog čega su okupljanja tokom pandemije opasna? Pogledajte šta kaže matematika

Pogledajte grafikon ...

Zbog čega su okupljanja tokom pandemije opasna? Pogledajte šta kaže matematika Foto: Shutterstock

Pogledajte matematiku: 

Izvor: Džošua Vajts, Institut za tehnologiju Džordžija

Kako se broj slučajeva obolelih od COVID-19 povećava, rizik od izlaganja članova grupe virusu raste eksponencijalno u odnosu na veličinu događaja (okupljanja), kaže Džošua Vajts sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji za National Geographic.

Gornji grafikoni prikazuju proračin rizika koji je Vajzs napravio kako bi predstavio taj fenomen. Ovde viđeni rizici prikazuju verovatnoću da se neko zaražen virusom, kao što je COVID-19, prisustvuje događaju, ako su oni ispunjeni nasumično pozvanim stanovnicima.

Matematika je jasna: rizik da obolela osoba prisustvuje nekom događaju raste, kako sa brojem "gostiju", tako i sa brojem ukupnih slučajeva u državi. Vajts kaže da ova statistika opravdava sve mere koje podrazumevaju ograničavanje kretanja i okupljanja.

"Virus se brzo širi (kao što to i jeste slučaj kod pandemije)", kaže Vajts i dodaje, "Trebalo bi da budemo fizički distancirani koliko god je to moguće".

Vajts dodaje da rizik od širenja virusa korona takože raste sa ukupnim brojem događaja jer svako okupljanje predstavlja potencijalnu opasnost od širenja virusa kada se skup raziđe i ponese odnese virus dalje.

"Vaša večera za deset ljudi možda će proći sasvim u redu", kaže Vajts, "Ali nas kolektivno ugrožava".bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.