Kada smo počeli da se ljubimo?

Premda su neki gestovi kojima se iskazuje naklonost verovatno prisutni tokom čitave ljudske istorije, poljubac nije među njima.

Kada smo počeli da se ljubimo? Foto: Profimedia

Iskazivanje ljubavi strasnim spajanjem usana prilično je skorašnja novina u evolutivnoj istoriji ljudi, tvrdi se u istraživanju koje su sproveli naučnici sa Instituta Kinsi pri Univerzitetu Indijana zajedno sa kolegama sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu.

Strastveni poljubac nije čak ni opšteprihvaćena praksa, a pojedine kulture smatraju da je čak i neizmerno "odvratan". Prema ovoj, kako njeni autori tvrde, prvoj velikoj studiji o "romantično-seksualnom" ljubljenju, tek u 46 odsto od 168 ispitanih kultura pojavljuje se strasni poljubac kao deo društvene povesti.

Na primer, bliskoistočne i evropske kulture usvojile su ovakav način ljubljenja, dok podsaharski Afrikanci i amazonske zajednice lovaca sakupljača nisu. Vilijem Jankovjak, autor ovog istraživanja, pretpostavlja da je ljubljenje možda "povezano sa povećanjem dokolice" u socijalno raslojenim zajednicama kada su elite počele da ga primenjuju, mase su počele da ih oponašaju.

"Sistem spojenih sudova sveprisutan je u ljudskoj istoriji", kaže on. "A izgleda da se ljudima stvarno dopalo ljubljenje kada su ga jednom otkrili".bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.