Zbog čega hrana i piće u avionu imaju drugačiji ukus?

A zbog čega nam često ne prija večera u bučnom restoranu?

Zbog čega hrana i piće u avionu imaju drugačiji ukus? Foto: Shutterstock

Avion je dostigao željenu visinu, a stjuardese se kreću između sedišta nudeći putnicima osveženje. Odjednom sok od paradajza − pa možda čak i bladi meri − zvuči odlično.

Da li je to samo slučajni hir? Ne mora da znači, kaže Robin Dando, asistent na Katedri za nauku o hrani Univerziteta Kornel.

Velika buka u kabinskom prostoru utiče na to kako ljudi doživljavaju ukus. Nepce slabije registruje slatko poput bezalkoholnih pića, dok receptori za umami ukus pojačano rade. Žedni putnici će verovatno žudeti za nečim što ima bogat i pikantan ukus, i zbog toga se često opredeljuju za sok od paradajza. 

U stvari, nemačka avio-kompanija Lufthansa procenjuje da se na njenim letovima pivo i sok od paradajza troše u podjednakim količinama. Čarls Spens, psiholog sa Univerziteta Oksford koji proučava međusobna dejstva čula, kaže da se ovaj fenomen ne odnosi isključivo na vožnju avionom. "I druge glasne sredine mogu da utiču na promenu percepcije ukusa", kaže on − što možda može da bude objašnjenje zbog čega večera u bučnom restoranu ne prija baš uvek.

Tekst Buka menja ukus objavljen je u rubrici Kompas u National Geographic Srbija u oktobru 2016. godine.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...