Prvobitne divlje vrste glavnih svetskih useva evoluirale su u geografskoj izolaciji, a onda su se širile posredstvom vetra, bujica ili životinjskog izmeta.
Ljudi su s vremenom razvili određene prioritete, čuvali seme i eksperimentisali uslovima uzgoja željene hrane. Taj proces genetičari nazivaju domestikacijom. Zemljoradnici ga nazivaju poljoprivredom.
Održiva arhitektura: Kako Holanđani pametnim projektovanjem hrane čitav svet
: Holandija je drugi po redu najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svetu, a tajna njihovog uspeha između ostalog leži i u upotrebi arhitektonskih inovacija.
pročitajte članak
Većina današnjih prehrambenih useva ne liči na svoje primitivnije, manje plemenite pretke. Prvobitne jagode nisu bile tako velike i slatke kao što je to slučaj sa savremenim vrstama. Jabuke iz samoposluge, koje su klonirane, bilo bi teško proizvesti bez kalemljenja. Otkrivanje porekla hrane posao je naučnih istraživača.
Koristeći genome i kulturološke zapise, oni mogu da utvrde poreklo nekog useva. "U dodiru sa ljudima evolucija biljke biva obično promenjena", kaže Pol Gepts sa Univerziteta Kalifornija, u Dejvisu, botaničar koji proučava poreklo i evoluciju pasulja i drugih useva. Koristeći svoja znanja o istoriji hrane, naučnici mogu čak i da poboljšaju kvalitet onoga što će biti servirano na tanjirima sutrašnjice.
JEDI, PIJ I BUDI OPREZAN: Namirnice koje nutricionisti najviše proučavaju
: Namirnice koje se najviše proučavaju nisu uvek one koje bi trebalo jesti. Evo šta kažu nutricionisti....
pročitajte članak
Tekst Gde su usevi najpre rasli objavljen je u rubrici Kompas u National Geographic Srbija u septembru 2015. godine