Da li zlatne ribice više vole Baha ili Stravinskog?

Zlatne ribice su prefinjenije nego što se to na prvi pogled čini. Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da je ova riba u stanju da razlikuje muziku dva velika kompizitora Johana Sebastijana Baha od Igora Stravinskog.

Nakon toga, istraživači su puštali Bahovu Tokatu i Fugu u D-molu dok su zlatne ribice bile u jednom delu akvarijuma, a „Posvećenje proleća“ Igora Stravinskog kada su bile u drugom delu. Kada bi se našle u centralnom delu akvarijuma, nije puštana muzika. Naučnici su potom merili koliko vremena ove životinje provode u kom delu, a ispostavilo se da ribe nisu mogle da izaberu koji im se od njih dvojice više dopada.

Pogledajte i: Vađenje otrova iz najotrovnije ribe na svetu (VIDEO)

Zlatne ribice nisu jedine životinje koje mogu da razlikuju dela klasične muzike, koja predstavlja Bah i nešto modernije, poput muzike Stravinskog. Ova sposobnost uočena je i kod vrapca sa Jave, pacova i goluba.

„Ipak, samo je vrabac sa Jave pokazao veću sklonost ka klasici“, rekao je Šinozuka.

On je dodao da se preferiranje jedne vrste muzike u odnosu na drugu nezavisno razvilo kod ljudi i ovih ptica. To je, smatra on, zbog potrebe učenja slušanjem radi komunikacije tokom razvojnog procesa.

Pogledajte i: Sićušni morski konjići se savršeno kamufliraju (VIDEO)

Slične studije otkrile su da majmuni, mačke i psi reaguju na muziku koja je namenjena njihovim vokalnim frekvencijama i otkucajima srca, za koje se veruje da su faktori koji utiču na to da uživamo u muzici. Naime, ove životinje ponašale su se umnogome drugačije u trenucima kada čuju muziku i onda kada je ne čuju.

Izvor: LiveSciene

Priredila: Tamara Sorakbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.