Da li zlatne ribice više vole Baha ili Stravinskog?

Zlatne ribice su prefinjenije nego što se to na prvi pogled čini. Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da je ova riba u stanju da razlikuje muziku dva velika kompizitora Johana Sebastijana Baha od Igora Stravinskog.

Da li zlatne ribice više vole Baha ili Stravinskog? Foto: Thinkstock

Ideja da se ovakvo straživanje sprovede možda deluje pomalo neobično, ali rezultati studije samo su deo većeg broja ispitivanja koja su pokazala da neke životinje umeju da razlikuju kompozitore i muzičke žanrove, a često i više uživaju u ostvarenjima nekih od njih.

Pogledajte i: Prvi snimak zastrašujućeg crnog morskog đavola (VIDEO)

Tokom ekperimenata, naučnici su puštali različite kompozicije Baha i Stravinskog. Najpre je grupa zlatnih ribica grickala lopticu napunjenu hranom dok je imala priliku da sluša Baha. Na taj način, ribice su povezale muziku i nagradu za njeno slušanje.

S druge strane, kada je puštena kompozicija Stravinskog, koju ove životinje nikad ranije nisu čule, ribice nisu pošle prema hrani, što ukazuje na to da one umeju da naprave razliku između ovih umetnika, kako je istakao autor studije Kazutaka Šinozuka s Kejo Univerziteta.

Pogledajte i: U društvu najveće ribe na svetubonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.