Otkriven Tiranosaurusov stariji rođak: Upoznajte Tanatosa - najstarijeg dinosaurusa u Severnoj Americi

Naučnici u Kanadi otkrili su novu vrstu Tiranosaurusa koja je živela na teritoriji Severne Amerike pre oko 80 miliona godina.

Otkriven Tiranosaurusov stariji rođak: Upoznajte Tanatosa - najstarijeg dinosaurusa u Severnoj Americi Foto: Profimedia

Ovaj dinosaurus je živeo u kasnom periodu krede, što ga čini najstarijim poznatim Tiranosaurusom koji je otkriven u Severnoj Americi. Naučnici kažu da im je ovo otkriće omogućilo bolji uvid u evoluciju Tiranosaurusa. 

Visok oko 2,4 metra u stojećem položaju, predator je imao zastrašujuću pojavu. Poput svojih mlađih rođaka Tiranosaurusa, bio je mesožder, imao je ogromnu glavu sa izbačenim čeljustima i oštre zube duge više od 7 santimetara.

Ime predatora je Thanatotheristes degrootorum, ili u prevodu "Žetelac smrti".

"Izabrali smo ime koje u potpunosti opisuje ono što on i jeste bio - najveći predator svog verema u Kanadi", izjavila je Darla Zelenitski, profesorka paleobilogije i koautorka istraživanja. "Dali smo mu i nadimak - Tanatos, po bogu smrti iz grčke mitologije".

Fosilne ostatke Tanatasove lobanje pronašao je Džon De Grut, poljoprivrednik i ljubitel paleontologije. Na fosile je naišao 2010. godine, dok je šetao u blizini Hajsa, mesta i južnoj Alberti. 

"Kost vilice bilo je zaista zapanjujuće otkriće", rekao je gospodin De Grut, "Znali smo da je posebna jer su se jasno mogli videti fosilizovani zubi".

Tiranosaurusi su bili dominantna vrsta grabljivaca na kopnu oko 65 miliona godina pre nego što su izumrli. 

"Postoji veoma malo vrsta Tiranosaurusa", rekla je profesorka Zelenitski sa kanadskog Univerziteta u Kalgariju. "Zbog prirode njihve ishrane bilo ih je malo u odnosu na biljojede, zato verujemo da će nam otkriće Tanatosa pomoći da dopunimo saznanja o ovoj vrsti".

Studija o Tanatosu objavljena je prošlog meseca u časopisu Cretaceous Research, prenosi BBC.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.