Tad moje srce bije u ritmu melodije: Kada se udvaraju ženkama, mužjacu fregate prave spektakularan šou

Mužjak fregate ima impozantan raspon krila i neverovatnu izdržljivost, ali to nisu osobine kojima impresironira ženke, već - bubnjanjem.

Tad moje srce bije u ritmu melodije: Kada se udvaraju ženkama, mužjacu fregate prave spektakularan šou Foto: Shutterstock

Mnogi mužjaci udvaraju se damama ispuštajući neki zvuk. Ali kada je reč o muzikalnosti i jačini i bolji zvuka koji proizvodi, niko ne može da se takmiči sa mužjakom fregate.

Kada dođe vreme udvaranja, mužjaci se međusobno takmiče ko će glasnije svirati u crvenu vrećicu koja im visi sa grla. Kada kesu napune vazduhom, ona se naduva i bude gotovo jednake visine kao i sama ptica. Kada je naduvana oni u vrećicu udaraju kljunom, a onda tada odjekuje poput bubnja. "Čućete ih mnogo pre nego što ih vidite", kaže Džen Džouns iz udruženja za očuvanje Galapagosa, koja je bila svedok ovog gromoglasnog ljubavnog poziva.

Kada bubnjanje počne, ženke lete iznad njih i posmatraju svoje "prilike". Mužjaci tada mogu da "podignu atmosferu disko potezima", odnosno trzanjem ili kružnim kretanjem glave", dodaje Džouns. "Ceo šou je apsolutno neverovatan".

Ekolozi koji su proučavali poteze koje mužjaci nastanjeni u Meksiku prave tokom udvaranja, zaključili su da zvučni efekti značajno doprinose uspehu parenja. 

Mužjaci koji bubnjaju u nižim frekvencijama - zahvaljujući većim kesama - i imaju brži i pravilniji ritam udaranja, privlače više ženki jer i one vide kao iskusnije i snažnije, navodi se u studiji, a piše National Geographic.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.