Naučnici oživeli glas mumije stare 3000 godina

Naučnici pomoću 3D print tehnologije ponovo kreirali glasne žice mumificiranog egipatskog sveštenika koji je živeo pre 3000 godina i saznali kako je zvučao njegov glas.

Naučnici oživeli glas mumije stare 3000 godina Foto: Profimedia

Naučnici su uspeli precizno da reprodukuju jedan zvuk koji nalikuje dugačkom spoju slova e i a.

"Zvuk koji čujete proizvode njegove glasne žice iz položaja u kom leži u sarkofagu", rekao je elektrotehničar Dejvid Hauard sa londonskog univeriteta Rojal Holovej.

Hauard je ranije istom metodom reprodukovao glasne žice i glasove ljudi današnjice, uključujući i svoj i ustanovio da su proizvedeni zvukovi vrlo realistični i da zaista nalikuju originalu. Ovo je prvi put da je ovu tehnologija primenio na ljudskim ostacima.

Za prvi takav poduhvat Hauard i njegove kolege odabrali su mumiju egipatskog sveštenika Nesjamuna koja se nalazi u muzeju Lids u Velikoj Britaniji. Meko tkivo u grlu i vokalnom traktu mumije bilo je dosta sačuvano tako da je Nesjamun bio izvrstan kandidat za ovaj eksperiment, prenosi CNN.

Hauard planira drugu fazu ovog projekta u kojoj će pokušati da reprodukuje zvuk sveštenikovog pevanja. Nesamun je bio beležnik i sveštenik u vreme vladavine faraona Ramzesa XI, a često je prilikom obavljanja ritualnih dužnosti pevao i melodično izgovarao molitve.

"Egiptolozima je već poznata fonetika i način izvođenja muzike tog perioda tako da možemo reprodukovati delove onoga što je zapravo pevao".

Da bi to učinio, Hauard namerava da pomoću računarskog softvera kreira jezik koji bi odgovarao glasnim žicama te veličine. Pošto jezik igra glavnu ulogu u govoru i pevanju, a Nesjamunovi jezički mišići nisu dobro sačuvani. Arheolozi smatraju da je sveštenik umro u 50. godinama života, a vidljivo je da je imao jako istrošene zube i bolest desni.

"Ako mu kreiramo jezik, moći ćemo da ga uskladimo sa njegovim vokalnim traktom. To je izvodljivo, ali i zahtevno", rekao je Hauard.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.