Sto godina od smrti Amadea Modiljanija: 6 stvari koje bismo trebali da znamo o njemu

Amadeo Modiljani bio je jedan od najpoznatihih slikara ekspresionizma, a evo i šta bi svako od nas o njemu trebalo da zna.

Sto godina od smrti Amadea Modiljanija: 6 stvari koje bismo trebali da znamo o njemu Foto: Profimedia

Pre tačno sto godina preminuo je Amadeo Modiljani (1884–1920), italijanski slikar jevrejskog porekla, rođen u Livonu. Bio je jedan od najpoznatijih slikara ekspresionizma, a ovo je šest stvari o Modiljaniju i njegovom delu koje bi trebalo da se nađu u svakom udžbeniku o slikarstvu.

Uticaj Pariza

Amadeo Modiljani je rođen u Italiji, ali je crtanje učio u Parizu u Académie Colarossi. U Parizu, prestonici slikarstva, upoznao se sa delima Tuluz Lotreka i Sezana.

Slavni prijatelj

Modiljanija zbog slabog zdravlja (u detinjstvu je bolovao od tifusa i tuberkuloze) nisu primili u vojsku tokom Prvog svetskog rata. U to vreme je slikao portrete svojih prijatelja, među kojima je bio i Pablo Pikaso. Izrađivao je i skulpture.

Ekspresionizam 

Oko 1916. godine počinje da slika ekspresionističkim stilom: Lice i vrat su izduženi, linije su fino savijene, često se ne vide zenice, usne su sitne.

Inspiracija

Ljubav koja je obeležila njegov život, bila je mlada slikarka Žan Ebitern. Naslikao ju je više od 25 puta. 

Najpoznatija dela

Među najpoznatijim delima Modiljanija su Madam Pompadur i Žan Ebitern. Njegov Ležeći akt (na levoj strani) prodat je 2018. za preko 140 miliona evra, za šta je Sotebi tada naveo da je najviša cena koju je jedno umetničko delo ikada dostiglo.

Tragični kraj

Amadeo Modiljani je umro 1920. godine od tuberkuloze. Imao je samo 35 godina. Dan posle njegove sahrane, njegova večita inspiracija Žan je izvršila samoubistvo.

Izvor: RTSbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.