Modernog ili srednjovekovnog izgleda: Kakav će biti novi vrh katedrale Notr Dam?

Katedrala Notr Dam u Parizu je izgorela u aprilu i tada je ostala bez vrha tornja, krova i mnogih artefakata koji su se u njoj nalazili. Trenutno se pregovara kakav će biti novi izgled katedrale, međutim ne ide sve baš po planu.

Modernog ili srednjovekovnog izgleda: Kakav će biti novi vrh katedrale Notr Dam? Foto: Shutterstock

Francuski general zadužen za nadgledanje radova na rekonstrukciji Notr Dama poručio je glavnom arhitekti da mu je "bolje da zatvori usta".

General Žan Luj Žorželan i arhitekta Filip Vilno se ne slažu oko toga da li novi vrh tornja na katedrali treba da bude modernog ili srednjevekovnog izgleda, prenosi BBC.

Katedrala Notr Dam u Parizu je izgorela u aprilu i tada je ostala bez vrha tornja, krova i mnogih artefakata koji su se u njoj nalazili. Predsednik Makron je postavio rok od pet godina za obnovu.

Mnogi eksperti upozoravaju da je taj cilj veoma ambiciozan, dok je arhitekta ranije rekao da je jedini način za obnovu tornja ako izgled bude replika onog koji je izgoreo u požaru. Međutim, i general i predsednik smatraju da bi vrh tornja trebalo da ima savremen izgled.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...