Minijaturno pomračenje Sunca: Maleni Merkur prešao preko ogromnog Sunčevog diska

Pri jučerašnjem minijaturnom pomračenju Sunca malecka planeta Merkur prešala je preko ogromnog Sunčevog diska, što se retko viđa.

Minijaturno pomračenje Sunca: Maleni Merkur prešao preko ogromnog Sunčevog diska Foto: AP

Ljubitelji astronomije su s filterima za Sunčevu svetlost preko dvogleda i teleskopa pokušavali da uoče Merkur malu crnu tačkicu, kako prelazi između Zemlje i Sunca.

Ta pšojava se u Srednjoj i Južnoj Americi i na istoku SAD i u Kanadi mogla posmatrati čitavih pet sati, ali drugde u svetu gotovo da nije, osim u Aziji i Australiji, gde je trajala kraće.

Merkur je najmanja planeta Sunčevog sistema, najbliža Suncu. Sledeći put će "pomračiti" Sunce tek 2032. godine, a Severna Amerika će sledeće "pomračenje", posle današnjeg, moći da vidi tek 2049. godine.

U Kejp Kanaveralu, na Floridi, ljubitelji svemira su danas dobili dva spektakla: siluetu Merkura preko Sunčevog diska, dok je privatn akompanija "SpaceX" lansirala 60 malih satelita za svetski internet-servis.

Kod Rta (Kejp) Kanaveral na Floridi, nalazi se "Svemirski centar Džon F. Kenedi" koji NASA koristi za lansiranje svemirskih letelica i za druge poslove iz svemirskih programa SAD. U postorojenjima na tom području od 570 kvadratnih kilometara, otvorenim 1957. godine, radi 17.000 ljudi.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.