Brži od Jusein Bolta: Upoznajte mrava koji juri 85 centimetara u sekundi

Naučnici su uspeli da izmere brzinu kretanja najbržeg mrava na svetu, koji živi u Sahari i u sekundi može da pređe 85,5 centimetara ili 108 dužina svoga tela. Niste impresionirani? To je kao da ljudi trče 600 kilometara na sat.

Brži od Jusein Bolta: Upoznajte mrava koji juri 85 centimetara u sekundi Foto: Shutterstock

Saharski srebrni mrav, Cataglyphis bombycina, u sekundi može da napravi 50 koraka. Da to stavimo u perspektivu - Usein Bolt ih napravi četiri u sekundi, piše Independent.

Harald Volf, profesor na Univerzitetu u Ulmu, i njegove kolege brzinu tih mrava uspeli su da snime tako što su postavili kameru iznad ulaza u njihov mravinjak u Tunisu.

Premda razlog njihove izvanredne brzine tek treba dokazati, Volf misli da razlog leži u tome što imaju nešto kraće noge od svojih rođaka.

"S tim kraćim nožicama mogu bolje da sinhroniziraju one koje im ostaju na tlu" kazao je za AFP.

Njihovi plitki koraci sprečavaju ih da potonu duboko u pesak dok preko dina tragaju za uginulim insehtima poput muva, buba i leptira. To se čini mudrom strategijom u području gde temperatura peska doseže i 60 stepeni Celzijusovih.

A ako je potrebno ti se mravi mogu dati i u "galop" simultano sa šest nogu u vazduhu, dodirujući tlo samo sedam miliseksundi.

Vrućina očito ima ulogu u njihovoj brzini jer su se u kontrolisanim uslovima u laboratoriji na 10 stepeni kretali samo 5,7 centimetara u sekundi.

Zbog vrućine i brojnih prirodnih neprijatelja, saharski srebrni mravi dnevno provode samo desetak minuta izvan mravinjaka.

No postoje životinje koje saharskog srebrnog mrava pobeđuju u pređenoj dužini vlastitog tela u sekundi.

Recimo, australijska tigrasta buba to uspe 171 put u sekundi, a kalifornijska grinja 377 puta.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.