Svako peto dete u Srbiji pati od gojaznosti

Skoro svako peto dete u Srbiji ima višak kilograma, a broj gojaznih mališana iz godine u godinu se povećava.

Svako peto dete u Srbiji pati od gojaznosti Foto: Shutterstock

Nedovoljno fizičke aktivnosti, sati i sati provedeni ispred kompjutera ili televizora, nepravilna ishrana – pekara i kiosci brze hrane, grickalice i slatkiši, gazirani sokovi glavni su krivci za višak kilograma kod mališana.

Gojaznost nije samo estetski problem već može da prouzrokuje različite druge bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti.

Nutricionista Marija Prčić kaže da je pravilna ishrana kod deteta važna od najranijeg uzrasta, a da je prvi „kritičan” period polazak dece u školu, kada mogu da se izgube zdrave navike zbog vršnjačkog uticaja.

Ona je naglasila da je važno da deca ne izlaze iz kuće, a da prethodno nisu doručkovala i da u školu nose užinu.

Za užinu u školi može da se napravi sendvič od integralnog hleba, suvog mesa, sira ili da to bude humus ili namaz koji mame mogu da naprave.

„Ima više opcija. Roditelji moraju malo više da se žrtvuju i spremaju obroke koje će deca da nose u školu. To je jedino rešenje da deca ne jedu proizvode iz pekare”, rekla je ona za Tanjug.

Jedno od rešenja, kako kaže, je i da se u školi zabrani prodaja grickalica, krofni i drugog peciva.

„Znam da neke škole ne dozvoljavaju deci da izlaze iz školskih dvorišta. Međutim, u samim školama ili u školskom dvorištu postoje takvi objekti”, naglasila je ona.

Deci, ali i odraslima u prvom delu dana potrebno je najviše energije. Dokazano je da đaci imaju bolju koncentraciju na času kada doručkuju.

„Loše je da detetu prvi obrok bude sladak. Čips kada se svari on je u osnovi šećer, bez obzira što je slanog ukusa. Slično je i sa proizvodima iz pekare. To utiče na hiperaktivnost kod dece, nemaju dobru pažnju na času, nemaju dobru koncentraciju”, pojasnila je.

Dodaje da je osim pravilne ishrane važna i fizička aktivnost i da su časovi fizičkog u školi veoma važni. Za mnogu decu to je jedina fizička aktivnost u toku dana.

U razvijenim zemljama, poput Norveške i Švedske, zabranjeno je nošenje slatkiša u školu, jer je dokazano da loše utiču na zdravlje dece.

Mališani imaju jedan dan u nedelji kada mogu da ponesu nešto slatko i da podele sa drugarima.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.