Stadion Klagenfurta pretvoren u šumu s 300 stabala (VIDEO)

Stadion austrijskog kluba Klagenfurta privremeno je pretvoren u šumu sa čak 300 stabala.

Stadion Klagenfurta pretvoren u šumu s 300 stabala (VIDEO) Foto; Youtube printscreen

Švajcarski umetnik Klaus Litmann transformisao je stadion kapaciteta 30.000 gledatelaca u šumu te je tako ovo sportsko zdanje postalo deo izložbe kojom se odaje počast prirodi. Ovo je ujedno i najveća javna umetnička instalacija u Austriji, , piše Swissinfo, a prenosi Klix.

Izložba je otvarena 8. septembra i nalazi se na stadionu Vorherze u Klagenfurtu u Austriji blizu granice sa Slovenijom i Italijom.

Inspiracija za izložbu bila je slika austrijskog umetnika i arhitekte Maksa Peintnera koju je Litmann otkrio pre gotovo 30 godina. Prema njegovim rečima, cilj izložbe je preispitati našu percepciju prirode i zapitati se o njenoj budućnosti. Takođe, cilj je podstaći ljude na razmišljanje o tome da li bi priroda jednog dana mogla da bude prisutna samo u određenim prostorima na način na koji se danas životinje nalaze u zoološkim vrtovima.

Umetničku instalaciju čini 300 stabala, a neka su teška i do šest tona. Stabla su pažljivo postavljena po terenu pomenutog stadiona, a tu će ostati do kraja oktobra. Posetioci će videti prirodnu promenu godišnjih doba, promenu boje lišća i stvaranje života u šumi.

Nakon završetka izložbe stabla će biti pažljivo presađena na javnu površinu u blizini stadiona te će predstavljati "živu skulpturu".bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.