Znate li kako su nastali kompjuterski termini "bag" i "debagovanje"?

Septembra 1947. godine, računar sa Harvarda Mark II prestao je da radi. Nakon što je obavila analizu masivne mašine kako bi otkrila uzrok problema, kontraadmiral Grejs Hoper pronašla je bag. U pitanju je bio pravi insekt (eng. bag).

Znate li kako su nastali kompjuterski termini "bag" i "debagovanje"? Foto: Wikimedia Commons

Pretpostavljamo da niste čuli za Grejs Marej Hoper, ali njen izum sigurno koristite gotovo svakodnevno i ne biste mogli da zamislite savremeni život bez njega. Bila je admiralka mornarice, ali se ipak proslavila u jednoj drugoj oblasti.

Doktorka Grejs Majer Hoper, ili zadivljujuća Grejs kako su je zvale kolege, pored toga što je bila admiralka američke mornarice, takođe je bila i naučnica koja je kreirala COBOL - piše "use-friendly" poslovnom računarkom softveru.

Godine 1947, Grejs je radila na Harvardu, tačnije na primitivnom kompjuteru koji je nosio ime Mark II Aiken Relay Calculator.

9. septembra 1947. godine, mašina je pokazivala neke probleme, a na kraju celodnevne istrage, naučnici su otkrili zarobljenog moljca između tačaka Releja#70 i Panela F.

Foto: Wikimedia Commons

Operativci su uklonili moljca i zalepili ga u dnevnik rada. Sam unos u evidenciji glasio je: "Prvi stvarni slučaj nađene bube (bug)". Ubrzo potom, raširila se vest kako je naučni tim sa Harvarda "debagovao" mašinu i tako je stvoren termin "debagovanje kompjuterskog programa".

Iako Grejs Hoper bila oprezna i priznala da nije prisustvovala trenutku kada su operativci pronašli moljca, ovo je jedna od njenih omiljenih priča.

U zapisima tima, koji su sačuvani u Smithsonian muzeju u Vašingtonu navedeno je:  “Prvi slučaj pronalaska bube (buga)”. Iako se ovaj termin i pre incidenta koristio za označavanje malih poteškoća u inženjerskim poslovima, ona je bila zadužena za popularizaciju i proširivanje upotrebe termina “bug” u kompjuterskim naukama.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.