Dobre vesti: Požar zaobišao najviše stablo u Amazoniji

Najviše stablo u Amazoniji, 88 metara visoka "Dinizia excelsa", nije u opasnosti od požara koji haraju tim ogromnim prašumskim područjem, objavili su britanski i brazilski naučnici.

Dobre vesti: Požar zaobišao najviše stablo u Amazoniji Foto: Profimedia

Na severu Brazila, u carstvu džinovskih stabala, na granici između država Para i Amapa, nalazi se i "Dinizia excelsa" koja ima opseg 5,5 metara, pokazali su naučni radovi koje je nedavno objavio državni sekretarijat za nauku i tehnologiju države Amapa.

Ogromna stabla nisu retkost u tom regionu, ali obično uspevaju da dosegnu oko 60 metara, objasnio je Erik Bastos, koordinator istraživanja koje su u avgustu sproveli naučnici sa Saveznog univerziteta Los Vales de Žekitinjonja i britanskih univerziteta Kembridž i Svonsi.

Stablo je otkriveno iz vazduha, a Bastos kaže da se radi o "velikom otkriću i imamo zadatak da očuvamo to drveće". Budući da se nalazi unutar guste šume, ovom gorostasu ne prete požari koji haraju delovima Amazonije u kojima se sprovodi prekomerna seča.

Najviše drvo na svetu je sekvoja pronađena u Kaliforniji, visoka 115 metara kojoj su botaničari sa Univerziteta Humbolt dali ime Hiperion.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.