Ako se za pivo i hleb koriste gotovo isti sastojci, zašto onda u hlebu nema alkohola?

Zapravo ga ima.

Ako se za pivo i hleb koriste gotovo isti sastojci, zašto onda u hlebu nema alkohola? Foto: Shutterstock

Naime, svaki hleb od kvasca sadrži određenu količinu alkohola. Da li ste nekad osetili testo koje narasta od kvasca ili, još bolje, osetili vazduh ispod testa koje je bilo pokriveno dok se dizalo? Miris je zaista specifičan. A onaj slatki miris sveže pečenog hleba i note Maillardove reakcije (hemijski spoj koji nastaje pri zagrevanju i uzrokuje procese između aminokiselina i šećera)? U pitanju je alkohol.

Međutim, tokom pečenja većina alkohola iz testa isparava u atmosferu. To je u osnovi ista stvar koja se dešava i sa vodom u testu.

Pivski kvasac pretvara šećer u etanol i ugljendioksid i na temperaturi od 5 stepeni, stvaranje plina povećava se eksponencijalno povišenjem temperature do 38 stepeni, a pri temperaturi od 40 počinje polako da odumire.

Ali odavno je poznato da hleb sadrži ostatak alkohola - do 1,9 procenata. Tokom 1920-ih, Američko hemijsko društvo je čak imalo nekoliko prijava o tome.

Takođe, alkohol možete osetiti u gustim komadićima nedovoljno pečenog hleba (koji vam ipak kategorički preporučujemo da ne probate).

Izvor: Forbesbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.