Epohalno otkriće srpskih arheologa: Kod Aleksandrovca pronađena još jedna Župska Venera! (FOTO)

Pola veka posle pronalaska tri monumentalne figurine Župskih Venera, na arheološkom lokalitetu Vitkovo pronađena je još jedna, po dimenzijama možda i najveća, za koju se procenjuje da je stara skoro 6.000 godina.

Epohalno otkriće srpskih arheologa: Kod Aleksandrovca pronađena još jedna Župska Venera! (FOTO) Foto: Youtube printscreen

Boginja plodnosti od pečene gline koja pripada Vinčanskoj kulturi, odnosno periodu mlađeg neolita, otkrivena je poslednjeg dana zaštitnih istraživanja, zbog izgradnje lokalne kanalizacije.

Osim venere u istom iskopu pronađeni je žrvanj za mlevenje hrane, kao i ostaci peći, odnosno deo nekadašnjeg domaćinstva.

„Smatra se zapravo da je verovatno Vitkovačko polje religiozni centar Vinčanske kulture. Akademik Borisav Jovanović je rekao, da je lokalitet Vitkovačko polje pronađen pre Vinče, da bi se kultura svakako zvala Vitkovačka“, naglašava Sanja Crnobrnja Krasić, arheolog Zavičajnog muzeja Župe. 

Originali prethodno otkrivenih skulptura, Lady of Aleksandrovac, Venus de Župa i Madam de Vitkovo, koje su izlagane u Kopenhagenu, Londonu i Nici, čuvaju se u Zavičajnom muzeju.

S obzirom na to da od sedamdesetih godina nalazište u Vitkovu na 120 hektara nije istraživano, Župljani se nadaju da će ih najnovije otkriće još jednom dovesti u žižu svetske naučne javnosti i omogućiti podršku nadležnih institucija. 

Izvor: RTSbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.