Trud se isplati: Populacija tigrova u Indiji porasla za 33%

70% svetske populacije tigrova živi u Indiji.

Trud se isplati: Populacija tigrova u Indiji porasla za 33% Foto: Shutterstock

Populacija tigrova u Indiji porasla je za jednu trećinu - sa 2226 jedinski, koliko ih je bilo u 2014. godini, na 2967 jedinki, koliko je zabeleženo u 2018. godini. Prema ovim podacima, koje je saopštio premijer Indije, Indija je dom za 70% ukupne populacije tigrova u svetu.

U 2006. godini bilo je svega 1411 slobodnih tigrova u čitavoj Aziji. Od tada, ovaj broj se konstantno povećavao. 

Na svetu postoji nešto manje od 4000 tigrova naseljenih u 13 zemalja, među kojima su Nepal, Kina, Rusija, Tajland i Indonezija. U nekima od ovih država, tigrovi se nalaze tek u tragovima, a mnoge su dom za svega 100 jedinki ili manje.

Zahvaljujući ljudskoj aktivnosti, 93% zemljišta, kojim su nekada vladale divlje mačke, preuređeno je, a kada se ova ljudska delatnost udruži sa nekontrolisanim lovom, jasno je zbog čega je populacija tigrova bila smanjena. Jedan vek unazad, procenjuje se da je postojalo oko 100 000 jedinki na svetu.

- “Pre devet godina postavljen je cilj, u Sankt Petersburgu, da bi do 2022. godine trebalo barem udvostručiti broj tigrova. Mi, u Indiji, ponosni smo što smo ovaj cilj postigli 4 godine pre postavljenog roka”, napisao je indijski premijer, Modi, na svom tviteru.

Sastanak na kom je postavljen cilj o kome je premijer Indije pisao, održan je 2010. godine, a odnosio se na populaciju tigrova iz 2006. godine. Do datuma sastanka broj tigrova u Indiji već je krenuo uzlaznom putanjom i taj trend se samo nastavio, što govori o tome da se napori Indije zaista isplaćuju.

U ostalim zemljama, poput Malezije, fokus je na rešavanju problema sa krivolovom, uvođenjem strožih novčanih i zatvorskih kazni. Između zemalja Južne Azije uspostavljena je i međunarodna mreža za zaštitu divljine, čime je više šuma, prirodnih lovišta za tigrove, dobilo zaštićeni status.

- “Broj zaštićenih područja porastao je sa 692 na 860. Indija, sa skoro 3000 tigrova može da se smatra jednim od najvećih i najsigurnijih staništa”, izjavio je premijer, Modi, na konferenciji za novinare na Međunarodni dan tigrova - 29. jula.

Izvor: IFL Scienceostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.