Zbog čega šimpanze bacaju svoj izmet na posetioce zoo vrta?

“Majmun vidi, majmun uradi.”

Zbog čega šimpanze bacaju svoj izmet na posetioce zoo vrta? Foto: Shutterstock

Poseta zoo-vrtu može da bude nezaboravan događaj, posebno ako šimpanza proba da komunicira sa vama - tako što će vas gađati sopstvenim izmetom.

Šimpanze su, između ostalog, poznate po tome da bacaju izmet na posetioce, ali šta je uzrok ovakvog ponašanja, i još važnije, da li bi trebalo da smatrate sebe srećnikom, ukoliko vam se ovo desi? 

Gađanje fecesom nije baš svakodnevno ponašanje ovih primata, bar ne za većinu. 

“Primate u divljini ne bacaju izmet okolo bez razloga”, rekla je profesorka antropologije, sa Univerziteta Viskonsin-Medison, Karen Strier, za Lajv Sajens.

Ovo ponašanje specifično je za šimpanze koje žive u zarobljeništvu.

U svom istraživanju, naučnica Strier posmatrala je ponašanje severnog runastog pauk majmuna (Brachyteles hypoxanthus), vrstom koja se smatra jednom od najmiroljubivijih na svetu.

- “Ove životinje žive u šumama Brazila i nemaju socijalne hijerarhije unutar grupa. Ravnopravnost u osnovi čini agresivno ponašanje potpuno bespotrebnim, bar je to slučaj kod ovih majmuna”, objasnila je profesorka Strier.

Šimpanze (Pan troglodytes), s druge strane, imaju hijerarhiju unutar grupe, i poznate su po tome da bacaju grančice ili kamenje kada su frustrirani ili iznervirani, ili kada žele da privuku pažnju.

Ovakvo ponašanje potpada pod njihove sposobnosti da specifično izraze više različitih emocija.

Bacanje kamenja i grančica pokazatelj je koliko dobro ove životinje umeju da komuniciraju, a biti dobar komunikator u njihovom društvu je izrazita prednost. Na primer, muška šimpanza, koja uspe da izgladi odnose sa alfa-mužjakom nakon svađe, znači da je ta šimpanza dobar komunikator - i možda neće biti izbačena iz grupe.

Stručnjaci smatraju da pomirenje nakon agresivnih konflikta, kod šimpanzi, vodi ka učvršćivanju društvenih odnosa i utvrđivanju hijerarhije.

Takođe, istraživanje objavljeno 2012. godine ukazalo je na to da šimpanze koje su bolje u bacanju različitih objekata imaju razvijenije mozgove.

U zoo-vrtovima, gde su šimpanze izložene dugotrajnom posmatranju velikog broja ljudi, lako postanu frustrirane i odlučuju se da tu svoju emociju podele sa svojom publikom, bacanjem objekta koji im je pri ruci, a najčešće je to izmet.

Postoji još jedno tumačenje ovakvog ponašanja - Ukoliko ne uznemiravate šimpanze, a one se odluče da vas počaste šakom izmeta, trebalo bi da se smatrate počastvovanima, jer ovo ukazuje na to da ste iz nekog razloga posebno zanimljivi šimpanzi, koja na ovaj način pokušava da privuče vašu pažnju.

- “Razmišljajte o ovome kao o još jednom inteligentnom načinu komunikacije”, objasnila je studentkinja doktorskih studija programa Integrativnih antropoloških nauka, pri kalifornijskom Univerzitetu u Santa Barbari, Roni Steinic, za Live Science.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.