Mozak je aktivan i nakon zastoja srca

Za vizije prilikom iskustva "bliske smrti" odgovorna je hiperaktivnost mozga, pokazuje studija.

Mozak je aktivan i nakon zastoja srca Foto: Shutterstock

Da li je moguće naučno objasniti mistične fenomene vizuelnih i zvučnih iskustava u stanjima kliničke smrti?

Kada su naučnici elektroencefalogramom (EEG) snimali i analizirali moždanu aktivnost pacova tokom srčanog zastoja, otkrili su da je nekoliko sekundi nakon prestanka rada srca mozak i dalje bio aktivan.

Ovo otkriće pokazuje da su halucinacije koje mogu nastati u kliničkoj smrti, zapravo posledica moždane aktivnosti, a ne naprirodnih sila.

Profesor psihologije i neurologije na Univerzitetu Mičigen i jedan od autora studije, Džimo Boržidžin, kaže je cilj istraživanja da otkriju da li je mozak mrtav nakon zastoja srca. Pretpostavljalo se da mozak prestaje sa radom nakon smrti, i da je svako neobično iskustvo - zvuci, prikaz preminulih osoba ili bela svetlost, zapravo neobjašnjivog porekla.

Ovo istraživanje je prvi korak ka racionalnom objašnjenju iskustava nakon kliničke smrti, a rezultati su pokazali da je to posledica hiperaktivnosti mozga.

-Osobe koje su imale iskustvo "bliske" smrti su tvrdile da su videle belu svetlost, pa smo se u istraživanju fokusirali na deo mozga zadužen za vizuelne funkcije. Tako je uočeno da se kod pacova nakon smrti upravo taj deo korteksa aktivirao – izjavio je Boržidžin. On je dodao da još uvek nema potvrde takvih procesa u mozgu ljudi.

Profesor Džimo veruje da je uzrok takve reakcije mozga samoodbrana organizma, zbog šoka izazvanog  zastojem srca. Međutim, njegove pretpostavke još uvek nisu potvrđene, a planiraju se dodatna istraživanja. 

Izvor: National Geographicostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.