Znate li gde se nalazi najstrmija ulica na svetu? (VIDEO)

Zahvaljujući nagibu od 37,45 odsto, ulica Ffordd Pen Llech ušla je u Ginisovu knjigu rekorda.

Znate li gde se nalazi najstrmija ulica na svetu? (VIDEO) Foto: AP/Andrew Davies

Krivudava ulica u severozapadnom Velsu proglašena je najstrmijom na svetu, pa je dosadašnji rekorder, ulica na Novom Zelandu s manjim nagibom ostala na drugom mestu.

Ulica Ffordd Pen Llech koja se nalazi u istorijskom priobalnom gradu Harleču, poznatom po srednjevekovnom dvorcu, ima nagib od 37,45 odsto u poređenju s 35 odsto koliko je imala prethodna rekorderka, novozelandska ulica Boldvin.

"Izuzetno smo srećni što je ova ulica prepoznat kao najstrmija ulica na svetu, ne samo u Velsu, ne samo u Velikoj Britaniji, ne samo u Evropi, nego u celom svetu", rekao je Gvin Hidli, preduzetnik i istoričar arhitekture koji je stanovnik velškog gradića.

Po kriterijumima Ginisove knjige rekorda, ulica mora biti javna saobraćajnica, potpuno asfaltirana i duž nje se moraju uzdizati zgrade.

Novozelandska ulica Boldvin je, nakon što je evidentirana u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstrmija, doživela pravi turistički bum.

"Nadam se da stanovnici Harleča uživaju u novom rekordu te da će im to u grad dovesti mnoge nove ljude", rekao je Kreg Glendej, glavni i odgovorni urednik Ginisove knjige rekorda.

Istovremeno su neki stanovnici novozelandske ulice izrazili zadovoljstvo jer su se "rešili dosadašnje titule najstrmije ulice na svetu".

"Aleluja", rekla je Liza Tejt-Mening za Otago Daily Times, dodavši da su joj se turisti već "popeli na vrh glave", jer izazivaju gužve i zaviruju joj kroz prozore.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.