Da li se mačke zaista boje krastavaca?

Ukoliko ste vlasnik mačke (ili bolje rečeno - ako je neka mačka vlasnik vama), velike su šanse da ste na internetu pretraživali snimke u kojima glavne uloge imaju upravo one. Tokom te internet pustolovine, sasvim sigurno ste naleteli na neke bizarne snimke poput onih kada se mačke uplaše krastavca. Da li su oni verodostojni?

Da li se mačke zaista boje krastavaca? Foto: Shutterstock

Jedna poularna teorija je da krastavci podsećaju mačke na zmije. "Mačkama je instikt da izbegavaju i da se plaše zmija urođen", kaže za ABC News Kon Slobodčikof, stručnjak za ponašanje životinja. "Krastavci dovoljno podsećaju na zmije da bi se mačji instinktivni strah probudio", dodaje.

Međutim, najverovatnije objašnjenje je da se mačke ne plaše krastavaca kao takvih, već su se samo iznenadile pojavom nečega što malo pre toga nije bilo na tom mestu.

"S obzirom da sam veterinar već 18 godina, mogu da vas uverim da se mačke ne plaše krastavaca", kaže doktorka Kejti Nelson. "Mačke se, međutim, iznenade i uplaše od objekata koji se pojavljuju niotkuda, baš kao što je prikazano u ovim video snimcima."

Ipak, iavo su vam ovi snimci verovatno simpatični i smešni, doktorka Nelson savetuje da ne pokušavate to sa svojom mačkom.

"Plašenje vaše mačke može da izazove povrede ili u najmanju ruku stres. Umesto toga, zabavite se sa svojom mačkom nekom igračkicom. Njima svakako nije potrebno puno da bi se zabavile."

 

Možda će vas zanimati i:

 

Pogledajte i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.