Okeani Jupiterovog satelita su slani - a možda i pogodni za život

Okean ispod površine Jupiterovog satelita „Evropa“ sadrži natrijum-hlorid, odnosno običnu so, koju koristimo i u ishrani i koja se nalazi u vodama na našoj planeti, nalazi su novih istraživanja, koja sugerišu da vodeni sistemi Zemlje i „Evrope“, imaju više sličnosti nego što se do sada mislilo.

Okeani Jupiterovog satelita su slani - a možda i pogodni za život Foto: Shutterstock

Podzemni okean za koji se smatra da je ispod površine Jupiterovog satelita „Evropa“, verovatno je sličan morima na Zemlji. 

Teleskop Nase – „Habl“ detektovao je, na površini satelita, prisustvo soli – natrijum hlorida.

Natrijum-hlorid na „Evropi“ naveo je istraživače na zaključak da ima više sličnosti između vodenih prostranstava na Jupiterovom satelitu i na našoj planeti.

Nalazi ispitivanja su detaljno opisani u novoj studiji koju su vodili istraživači Kalifornijskog instituta za tehnologiju i objavljeni su u časopisu "Science Advances".

Inače, spoljašnost „Evrope“  je prekrivena ledom, ispod koje, najverovatnije postoji veliki slani okean.

Naučnici su, skeniranjem potvrdili prisustvo natrijum hlorida i na ledenoj površini „Evrope“ još 2017. godine. Ipak, novija saznanja upućuju da prisustvo soli na površini Jupiterovog satelita, potiče iz „ispodpovršinskog“ okeana.

Pre ove studije, naučnici su verovali da je magnezijum-sulfat, koji se obično koristi u solima za kupanje, bio prisutan u vodi „Evrope“.

Sa novim nalazima, istraživači navode da su sigurni da je natrijum-hlorid prisutan u okeanima satelita narandžaste boje, poznatog po glatkoj površini, ali nije jasno da li dominira, odnosno, kolike su njegove količine u odnosu na ostala jedinjenja.

Izvor: RTSostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.