U Rusiji pronađena savršeno očuvana glava vuka stara 40.000 godina

Ruski naučnici proučavaju neobičan pronalazak: glavu vuka staru oko 40.000 godina koja je pronađena u Sibiru i tako dobro očuvana u ledu da su meka tkiva i mozak većinom ostali netaknuti.

U Rusiji pronađena savršeno očuvana glava vuka stara 40.000 godina Foto: Profimedia

Stanovnik Jakutije Pavel Jefimov pronašao je glavu prošlog leta na obalama reke Tirehtjah u blizini Arktičkog kruga, piše lokalni portal Siberian Times.

Glava je predana Akademiji nauke Jakutije, a naučnici su poslali uzorke i podatke u inostranstvo pa su uz pomoć kolega u Japanu i Švedskoj odredili da je vučja glava stara oko 40.000 godina.

Glava je pokazana u javnosti nedavno na snimku koju je Akademija ustupila televiziji Reuters. Ona prikazuje glavu životinje vidljivo veću od one suvremenog vuka, prekrivenu krznom. Vide se i zubi, a nedostaju oči.

Sledeći korak koji je očekuje je postupak "plastinacije", tehnike zamene vode i topivih masnoća iz tkiva sa silikonom, epoksidnom smolom ili poliesterom. Na taj način se sprečava propadanje i tkivo je očuvano za naućna proučavanja, rekao je Valerij Plotnikov, jedan od naučnika Akademije nauke Jakutije.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.