Organizovana velika akcija čišćenja jezera Gazivode od ogromne količine smeća (VIDEO)

Slike reke Raške kako kroz Novi Pazar nosi ogromno smeće obišle su svet ovih dana, a slična stvar dešava se i sa Ibrom koji otpad “donosi” do Gazivoda gde se formiraju “deponije na vodi”.

Organizovana velika akcija čišćenja jezera Gazivode od ogromne količine smeća (VIDEO) Foto; Youtube printscreen

Novopazarki ribolovci organizovali su veliku akciju čišćenja jezera Gazivode, a predsednik udruženja ribolovaca Elvir Hodžić kaže da im je namera bila da ublaže posledice nemarnog odnosa ljudi.

Akciju su podržali brojni entuzijasti, mladi ljubitelji prirode, studenti Državnog univerziteta, predstavnici JKP "Čistoća", predstavnici Gradske uprave, a pridružili su se i predstavnici ORA "Ribariće 2019", koji su . obezbedili logistiku, hranu i vodu.

Sportski savez Novog Pazara obezbedio je prevoz, a Gradska čistoća se pobrinulo za transport sakupljene PET ambalaže.

Iako se akcija organizuje već godinama prizor na ovom jezeru je uvek isti nakon obilnih padavina, a akcija je signal svima da se priključe i da vode računa o životnoj sredini.

Zbog velike količine smeća, angažovane ekipe uspele su da očiste samo deo ove deponije na vodi koja predstavlja ekološku katastrofu za čitav kraj.

Ribarićko jezero je nastalo 1977. godine, pregrađivanjem reke Ibar u gornjem toku. Pripada opštinama Tutin i Zubin Potok, a malim delom opštini Novi Pazar. U poslednje dve decenije ono je Novopazarcima, Tutincima i stanovnicima Ibarskog Kolašina domaće "more". Više hiljada stanovnika iz ovog kraja izgradilo je vikendice, kuće za stanovanje i splavove. Ovo jezero je jedan od turističkih potencijala opština koje se sreću na njemu.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.