Istinita priča o vatrogascu Vasiliju Ignatenku iz popularne serije "Černobilj" (FOTO)

Svi likovi u seriji "Černobilj" zaista su postojali, osim nuklearne fizičarke Ulane Komjuk čiji je lik utelotvorio sve nuklearne fizičare SSSR-a koji su pomagali profesoru Legasovu u saniranju štete nakon eksplozije. Stvarni su i vatrogasac Vasilij Ignatenko i njegova supruga Ljudmila čija je životna priča više nego potresna...

Istinita priča o vatrogascu Vasiliju Ignatenku iz popularne serije "Černobilj" (FOTO) Foto: Profimedia

Iako je megapopularna HBO serija "Černobilj" završena, još uvek se gomilaju utisci na društvenim mrežama. Ekipa koja je radila seriju u nekoliko navrata je govorila o nastanku serije, a poznato je da su gotovo svi likovi u seriji stvarni, osim nuklearne fizičarke Ulane Komjuk, čiji lik zapravo predstavlja sve nuklearne fizičare SSSR-a koji su pomagali profesoru Legasovu u saniranju štete nakon eksplozije.

Stvarni likovi su i vatrogasac Vasilij Ignatenko i njegova supruga Ljudmila. U seriji je prikazano kako Ignatenko odlazi da gasi požar u nuklearnoj elektrani, dok njegova trudna supruga Ljudmila ostaje kod kuće.

Nakon toga Vasilija odvoze u bolnicu u Pripjatu, a zatim i u Moskvu, gde ga trudna Ljudmila posećuje bez obzira na opasnost. Vasilij Ignatenko umire u mukama, a Ljudmila nakon toga rađa devojčicu koja od posledica radijacije umire četiri sata nakon rođenja.

Po nekim podacima, Ljudmila Ignatenko još uvek je među živima. Ima sina i živi u Kijevu. O svojoj je sudbini progovorila mnogo pre snimanja serije Černobil, i to u knjizi "Glas iz Černobilja".

Ljudmila je autorki knjige Svetlani Aleksijevič ispričala da je dan kasnije ona i Vasilij trebalo da idu u Belorusiju da posete njegove roditelje i da je on od četiri ujutro trebalo da bude slobodan od dežurstva. Reaktor je eksplodirao posle jedan sat iza ponoći, pa je Ignatenko otišao da ga gasi, misleći da je reč o običnom požaru.

Vasilij Ignatenko se po državnom nalogu iz Belorusije preselio u Pripjat, da bi radio kao vatrogasac. On i Ljudmila venčali su se 1983. godine, a upoznali su se još kao tinejdžeri, 1979. godine. U knjizi je Ljudmila opisala poslednje dane njegovog života i oni su mnogo strašniji nego što je to prikazano u seriji.

"Svaki dan sam upoznavala drugu osobu. Poslednja dva dana iskašljavao je komadiće svojih pluća i jetre. Gušio se u vlastitim organima. Zamotala bih ruku u zavoj, stavila mu je u usta i vadila to", ispričala je Ljudmila. Vasilij je umro u 25. godini i sahranjen je u limenom kovčegu ispod betona, zbog činjenice da je njegovo telo i dalje bilo radioaktivno.

Izvor: Index.hrbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.