Između zakona i demagogije: Uskoro i u Hrvatskoj uzgoj marihuane u medicinske svrhe?

Velike su šanse da Hrvatska uskoro postane ozbiljan proizvođač i izvoznik marihuane u medicinske svrhe. Zbog visoke cene u apotekama većina pacijenata kojima preparati ove biljke pomažu, uglavnom ih nabavljaju na crnom tržištu.

Između zakona i demagogije: Uskoro i u Hrvatskoj uzgoj marihuane u medicinske svrhe? Foto: Shutterstock

Osim za poljoprivrednike i farmaceute nova proizvodna grana, koja je do sada bila izvan zakona, pružiće i brojne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma jer sve više ljudi u svetu želi da se leči marihuanom, a hrvatske zdravstvene ustanove će moći da pružaju takve tretmane, prenosi Jutarnji list.

Hrvatska je zahvaljujući izmenama Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, koje su stupile na snagu 25. aprila, dobila jedno od najprogresivnijih zakonskih rešenja na svetu, koje kompanijama registrovanim za proizvodnju lekova pruža mogućnost da ponude preparate od kanabisa. Među njima je i Gradska apoteka Zagreb kao najveći lanac apoteka. Kako su saopštili, zainteresovani su za preradu konoplje i snabdevanje tržišta raznim preparatima koji sadrže prirodne kanabinoide iz biljke konoplje.

U narednih šest meseci Ministarstvo zdravlja, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede i Ministrstva unutrašnjih poslova, mora doneti Pravilnik o načinu i uslovima za izdavanje dozvole za uzgoj i proizvodnju konoplje u medicinske svrhe. U Ministarstvu ističu da će odobrenje davati samo pravnim licima koji imaju dozvolu Agencije za lekove i medicinske proizvode.

Procenjuje se da bi za medicinske svrhe Hrvatskoj godišnje trebalo 200 do 500 kilograma marihuane.

Izvor: Politikabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.