Neandertalci sporo izumirali zbog pada fertiliteta?

Blagi pad fertiliteta mladih neandertalki mogao bi objasniti sporo izumiranje te drevne ljudske vrste, objavili su naučnici u časopisu PLOS ONE.

Neandertalci sporo izumirali zbog pada fertiliteta? Foto: Shutterstock

Neandertalci su živeli u Evropi od 400.000 do 40.000 godina pre našeg doba. Njihov nestanak preklapa se s dolaskom Homo sapiensa, odnosno modernih ljudi.

Ipak, razlog njihovog izumiranja i dalje je zagonetka. Jesu li ih pobili ljudi ili možda epidemije? Ili su progresivno slabili u poređenju s jačim Homo sapiensima koji su monopolizovali resurse?

Francuski naučnici razvili su kompjuterski matematički model koji je simulirao scenarije nestanka neandertalaca.

Uzimajući u obzir razne parametre, autori su zaključili da su neke pretpostavke malo verovatne. Epidemije ili ratovi uzrokovali bi mnogo brže nestajanje, a neandertalci su izumirali hiljadama godina. 

"S druge strane, vrlo blag pad plodnosti, ali isključivo kod mladih neandertalki, mlađih od 20 godina, uzrokovao bi nestanak cele populacije u tako dugom razdoblju", rekla je francuska antropološkinja Silvana Kondemi. 

"Ustanovili smo blagi pad, ali dovoljan da na 'duge staze' uzrokuje izumiranje", naglasila je. 

Dolazak Homo sapiensa, što je stvorilo veći pritisak na resurse, verovatno je s time povezan.

"Manje hrane, manje kalorija šteti trudnoći", kazala je Kondemi. 

Ali, to je samo hipoteza. Autori studije sami kažu da su uspeli dokazati "kako" su neandertalci nestali, ali ne u celosti i "zašto". To će biti predmet drugih istraživanja. bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...