Kvalitet vazduha kritičan u oblasti Zapadnog Balkana

Alarmantna zagađenost vazduha širom Zapadnog Balkana skraćuje život stanovništvu, navodi program za životnu sredinu Ujedinjenih Nacija.

Kvalitet vazduha kritičan u oblasti Zapadnog Balkana Foto: Shutterstock

Stanovništvo svih većih gradova na Zapadnom Balkanu suočava se sa alarmantno zagađenim vazduhom, a smatra se da je uzrok toga zavisnost čitave oblasti od uglja za proizvodnju električne energije. Izveštaj o zagađenosti pripremio je program za životnu sredinu UN (UNEP) u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i institucijama za upravljanje kvalitetom vazduha u Albaniji, Bosni, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Podaci su prikupljani za minimum 274 dana godišnje, a objavljeni su povodom obeležavanja Svetskog dana životne sredine

- ”Stanovništvo u toj oblasti izloženo je nekim od najviših koncentracija vazdušnog zagađenja u Evropi, do pet puta višeg od normi određenih na nacionalnom nivou i u EU," navodi se u izveštaju.

Kao vodeći uzrok zagađenosti vazduha u čitavom regionu ističe se nedostatak savremenih izvora obnovljive energije. 

Petnaest aktivnih eleketrana na ugalj, od kojih su neke zastarele, u pet zapadnobalkanskih zemalja ispuštaju znatne količine sumpor dioksida, azotnog oksida, prašine ili sitnih čestitca u vazduh, piše u izveštaju.

-"Zagađenje vazduha u gradovima Zapadnog Balkana izaziva između 15 odsto i 19 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva i smanjuje životni vek za između 1,1 i 1,3 godine".

Problem predstavljaju i decentralizovani sistemi grejanja, koje koristi 88% od 7,3 miliona zgrada u tom regionu, a koji neefikasno koriste energiju. U izveštaju se navodi da je u 18 posmatranih gradova stanje vazduha bilo uzrok prevremenih smrti.

Prekoračenje granice za izloženost česticama čađi ili drugih materija, prisutno je između 120 i 180 dana godišnje, a to je mnogo više prema nacionalnim i EU standardima, gde se ovaj broj ograničava na 35 dana. 

Kada je reč o Srbiji, glavni izvori zagađenja vazduha su industrijski procesi, proizvodnja električne i toplotne energije i drumski saobraćaj. Svega nekoliko gradova u Srbiji usvojilo je plan za poboljšanje kvaliteta vazduha i lokalni akcioni plan za zaštitu životne sredine (npr. Kragujevac, Užice, Beograd).ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.