Zubne paste s aktivnim ugljem su štetnije nego što se misli?

Zubne paste s aktivnim ugljem trenutno su vrlo popularno sredstvo za izbeljivanje zuba, ali neki stomatolozi smatraju da takvi proizvodi mogu da našte zubnoj gleđi i da povećaju verovatnoću za razvoj karijesa.

Zubne paste s aktivnim ugljem su štetnije nego što se misli? Foto: Shutterstock

U najmanju ruku, proizvođači zubne paste s aktivnim ugljem nemaju naučnih dokaza za svoje tvrdnje, kažu autori studije objavljene u časopisu British Dental Journal.

"Nedostaju dokazi koji bi istakli potencijalne koristi zubnih pasti s aktivnim ugljem u odnosu na regularne", rekao je dr Džozef Grinvol Koen sa stomatološkog fakulteta u Mančesteru.

"Ja bih ljudima stoga preporučio da se drže regularnih pasti za zube", naglasio je.

Danas se na policama drogerija mogu pronaći razne paste s aktivnim ugljem čiji proizvođači tvrde da su "prirodne" ili "ekološke" ili imaju "antibakterijska i antigljivčna" svojstva.

To kupce može da podstakne da kupuju proizvode koji im naizgled koriste za bolesti desni i druge probleme oralnog zdravlja, a istovremeno su ekološki prihvatljive, kažu autori studije.

"Jednostavno nema naučnih dokaza da takvi proizvodi uspevaju da detoksificiraju vašu usnu duplju ili omoguće viši nivo antibakterijskog, antigljivičnog ili antivirusnog delovanja. Nema dokaza ni da mogu da ojačaju zubnu strukturu", kazao je dr Džon Bruks sa stomatološkog fakulteta u Baltimoru, koji nije učestvovao u studiji.

Postoji daleka mogućnost da će ljude sa slabijim navikama oralne higijene pasta s ugljem podstaći da peru zube iza svakog obroka. U tom slučaju će se raditi o jedinoj potencijalnoj koristi od takvog proizvoda, napisao je Grinvol-Koen.

Međutim, postoji i druga strana medalje. Ljudi s lošijim navikama oralne higijene imaju u pravilu i lošije zube pa bi pasta s ugljem mogla da oštetiti zubnu gleđ i, zapravo poveća verojatnoću stvaranja karijesa. Neke manje studije o učincima ovih pasti otkrile su da one mogu biti previše abrazivne za gleđ.

Kada potrošači tragaju za nekim posebnim sastojkom zubne paste, treba da poveste pažnju tome da sadrži fluor, najvažniji njen sastojak, kaže Bruks. Brojna istraživanja su potvrdila da paste s fluorom pomažu u prevenciji propadanja zuba i sprečavanja nastanka karijesa.

"Bilo koja pasta s ugljem teško može da nadmaši potencijale koje u borbi s karijesom ima fluor", istakao je Bruks.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.