Prvi grad u SAD koji je dekriminalizovao magične pečurke

Prestonica Kolorada postala je prvi grad u SAD u kojem je dozvoljena lična upotreba psihodelične pečuraka.

Prvi grad u SAD koji je dekriminalizovao magične pečurke Foto: Shutterstock

Incijativa 301, kako se zove predlog o dekriminalizaciji psihodeličnih pečuraka, prošao je javno glasanje sa tankom većinom od 50,6 odsto.

„Magične“ pečurke sadrže psihoaktivnu hemikaliju psilocibin, koja prema američkom federalnom zakonu (kao i većini drugih zemalja) pripada istoj grupu zabranjenih supstanci gde se nalaze i heroin, kokain ili LSD.

Odluka da se ovakav predlog uopšte stavi na javno glasanje doneta je nakon što je prošle godine američka Uprava za hranu i lekove zvanično potvrdila da psilocibin pomaže u lečenju depresije.

Naime, cilj je da ljudi ne završe u zatvoru zbog korišćenja droge u borbi sa depresijom, anksioznošću, post traumatskim stresom i drugim stanjima.

Psilocibin je zabranjen od 1960. godine, a pojedini stručnjaci su upozorili da on može da se koristi samo pod medicinskim nadzorom jer može da izazove paranoju i anksioznost.

Savezna vlada klasifikovala je psilocibin kao drogu prvog reda, koja nema medicinsku svrhu. Kako se navodi, magične pečurke koje sadrže ovu supstancu koristile su se u verskim ritualima starosedeoca Amerike zbog njihovog uticaja na percepcije i duhovna iskustva.

Denver je kanabis dekriminalizovao 2005. godine, a ubrzo nakon toga je to uradio i ostatak Kolorada.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.