DNK test na pramenu kose za koji se veruje da je Da Vinčijev

Italijanski muzej „Ideal Leonardo da Vinči“ saopštio je da planira da sprovede DNK testove na pramenu kose za koji se veruje da je možda pripadao renesansnom umetniku Leonardu da Vinčiju, koji je preminuo pre 500 godina.

DNK test na pramenu kose za koji se veruje da je Da Vinčijev Foto: Shutterstock

Da Vinči je preminuo u maju 1519. godine i sahranjen je u dvorcu Amboaz, nedaleko od francuskog grada Tura, preneo je Rojters.

Dvorac je bio oštećen posle Francuske revolucije 1789. godine, mnogi grobovi su uništeni, uključujući i Leonardov.

Alesandro Vesozi, direktor Muzeja u Vinčiju, rodnom gradu Da Vinčija u Toskani, izjavio je da je pramen kose pronašao na toj lokaciji 1863. godine muškarac koga je zadužila kraljevska komisija da pokuša da pronađe ostatke Leonarda da Vinčija.

„Američki kolekcionar je 1925. godine kupio ovu relikviju u Parizu, a pre nego što je preminuo u 95. godini, prodao ga je drugom američkom kolekcionaru, koji je s nama stupio u kontakt“, rekao je Vesozi.

On je naveo da muzej planira da „izvuče“ DNK iz uzorka i uporedi ga sa DNK uzorkom grupe potomaka za koje muzej saopštava da ih je identifikovao 2016. godine koristeći genealoške zapise.

Test bi trebalo da dokaže da li ostaci identifikovani u Francuskoj 1863. godine stvarno pripadaju Da Vinčiju.

„Ono što je važno – da se ne uzme zdravo za gotovo rezultat pre nego što se naučno testiranje ne završi“ , rekao je Vesozi.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.