Veliki dan srpsku nauku: Srbija zvanično postala član CERN-a

Svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi označen je i zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana Evropske organizacije za nuklearna istraživanja.

Veliki dan srpsku nauku: Srbija zvanično postala član CERN-a Foto: EPA/Laurent Gillieron

Ministar prosvete Mladen Šarčević čestitao je naučnoj zajednici u Srbiji na ovom velikom danu za nauku. On je podvukao da je članstvo u CERN-u velika stvar i za nastavnike u Srbiji, koji se u toj instituciji obučavaju, kako bi još bolje predavali i ponovo odgajili nekog Teslu ili Pupina.

Generalna direktorka CERN-a Fabijola Ðanoti rekla je da je danas istorijski dan za Srbiju, ali i važan dan za tu organziaciju, koja se raduje članstvu Srbije.

Pogledajte i Kratka istorija CERN-a, vodeće naučne institucije u Evropi

Ona je istakla da je srpska naučna zajednica tokom niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima. Punopravno članstvo, ukazala je, otvara nove mogućnosti za istraživanja u nauci i prostor za mlade naučnike.

Foto: Beta Slobodan Miljevic

Da je članstvo Srbije važno i za sam CERN, potvrdila je i predsednica Saveta Ursula Basler, koja je istakla da upravo članstvo u multilateralnim organizacijama doprinosi deljenju ideja i napretku kroz saradnju.

"Hvala što ste danas ovde sa nama, što delimo odgovornost i iste vrednosti", poručila je ona.

Svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave označen je i zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana Evropske organizacije za nuklearna istraživanja.

Sredinom decembra prošle godine Srbija je postala 23. punopravna članica CERN-a jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta te organizacije. Nakon toga, krajem marta ove godine, CERN je primio i formalnu potvrdu Uneska da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.