Živ pečen, nedopečen: Zbog čega su pacovi poslastica u Vijetnamu?

Prodavci hrane u Vijetnamu nude dve vrste poslastica: pacove i slepe miševe. Lokalno stanovništvo ih koristi kao primarni izvor proteina, a ni turisti ne odolevaju egzotičnom specijalitetu.

Živ pečen, nedopečen: Zbog čega su pacovi poslastica u Vijetnamu? Foto: Shutterstock

Za stanovnike tropske Azije pacovi predstavljaju važan izvor proteina. To je posebno izraženo na farmama u Vijetnamu, kako na severu tako i na jugu, a mogu se naći i u ponudi urbanizovanih područja, kao što je grad Ho Ši Min.

Na svetu postoji oko 89 vrsta glodara koji se koriste u ishrani, preko Azije i Južne Afrike do Sjedinjenih Američkih Država, gde su za omiljenu poslasticu dugo važile veverice. Stanovnici Vijetnama najčešće jedu dve vrste: Pacove koji žive u pirinčanim poljima, njihova težina doseže i do pola kilograma i Indijske zemljane pacove koji teže i po 2 kilograma.

Kako izgleda idealan jelovnik? Otkriven plan ishrane koji će spasiti planetu i nahraniti sve ljude?

Farmeri u Vijetnamu hvataju glodare žive, nakon čega ih zatvaraju u kaveze od bambusa, pripremaju ih za obrok svojim porodicama ili ih prodaju.

U Mekong Delti meso glodara je čak skuplje od piletine, naglasio je naučnik koji se bavi ekološkim upravljanjem glodarima na Međunarodnom institutu za proučavanje pirinča na Filipinima, Grant Singlton. Proizvodnja Mekong Delte obračunava oko 3,600 tona živih pacova godišnje, što je oko 2 miliona dolara. 

Način pripreme varira - pa tako se mogu pronaći dimljeni, prženi, pečeni, bareni ili kuvani na pari pacovi. Za meso glodara pripremano na pari se kaže da ima najintenzivniji ukus. "Stranci koji probaju meso glodara prvi put tvrde da ima ukus kao piletina. Ja mislim da više podseća na zečetinu", objašnjava Singlton. 

Pročitajte i Gde se u svetu konzumira najviše mesa?

Meštani posebno preporučuju meso glodara trudnicama, kao bogat izvor hranljivih materija.

Životinja koju smatraju specijalitetom Najprodavaniji sisar na svetu: Verovatno nikada niste čuli za ovu životinju, a preti joj istrebljenje

Pažljivo kuvajte

Iako je većina divljih pacova u Vijetnamu zdrava i pokazuje nisku prisutnost parazita, mogu ugroziti zdravlje onog ko ih priprema, pre nego što se termički obrade.

Glodari su nosioci više od 60 bolesti koje mogu uticati na zdravlje ljudi. Kako uništavaju useve, poljoprivrednici u Vijetnamu postavljaju otrove, naročito na pirinčanim poljima. Ovi otrovi se ponašaju kao spori anti-koagulanti, pa je potrebno i do pet dana kako bi usmrtili svoju žrtvu.

Zbog opasnosti od konzumiranja mesa koje je prethodno otrovano, Vijetnamci radije kupuju žive glodare na pijacama, kako bi procenili da li je životinja zdrava. Naučnici savetuju da se meso dobro prokuva kako bi se sprečila potencijalna zaraza.

Kako izgleda priprema:



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...