Jeste li čuli za "most koji ne vodi nikud"? (FOTO)

U jednom selu u Škotskoj postoji most koji na prvi pogled ne služi ničemu. Iako to nije sasvim tačno, most u sred vode svakako privlači pažnju turista.

Jeste li čuli za "most koji ne vodi nikud"? (FOTO) Foto: Shutterstock

Evropa opravdano ima reputaciju jednog od najfascinantnijih kontinenata za istraživanje, posebno kada je reč o spomenicima.

Kada govorimo o lepotama Škotske, ona se ogledaju u pivu, tradiciji i istoriji - i čini se da čitav život nije dovoljan da se u njenim kvalitetima uživa. Ipak, najfascinantnije obeležje ove zemlje nije na kopnu već u moru. Radi se o mostu. 

Gledajući u daljinu, u selu Bel u Dunbaru može se videti manji most na sred vode. Na prvi pogled ovaj most deluje usamljeno i beskorisno, pa je glavno pitanje njegova svrha.

Da bi lokalno stanovništvo i turisti mogli da koriste ovaj neobični most neophodan uslov je oseka - u suprotnom most je većim delom prekriven vodom.

Foto: Shutterstock

Vode Bela čini potok, koji je ujedno obeležje sela. Reka duga 4,5 kilometra počinje svoj tok od Luget Burna (Luggate Burn) i proteže se do plaže - Belheven Bej (Bielhaven Bay). Pejzaž ove plaže specifičan je po tome što kombinuje peščane dine sa slanim močvarama i zelenim travnjacima. Ovo je takođe najosunčanije područje Škotske, pa su zalasci sunca spektakularni. Tokom zime mesto je često uobličeno pojasem magle, što stvara poseban vizuelni doživljaj.  

Čar prirode Belheven Beja ogleda se i u 400 jedinstvenih vrsta biljaka, leptira i ptica koje nastanjuju ovaj predeo.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.