Jeste li čuli za "most koji ne vodi nikud"? (FOTO,VIDEO)

U jednom selu u Škotskoj postoji most koji na prvi pogled ne služi ničemu. Iako to nije sasvim tačno, most u sred vode svakako privlači pažnju turista.

Jeste li čuli za "most koji ne vodi nikud"? (FOTO,VIDEO) Foto: Shutterstock

Evropa opravdano ima reputaciju jednog od najfascinantnijih kontinenata za istraživanje, posebno kada je reč o spomenicima.

Kada govorimo o lepotama Škotske, ona se ogledaju u pivu, tradiciji i istoriji - i čini se da čitav život nije dovoljan da se u njenim kvalitetima uživa. Ipak, najfascinantnije obeležje ove zemlje nije na kopnu već u moru. Radi se o mostu. 

Pogledajte i Inženjersko čudo: Ovako će izgledati najduži svetski most preko mora (VIDEO)

Gledajući u daljinu, u selu Bel u Dunbaru može se videti manji most na sred vode. Na prvi pogled ovaj most deluje usamljeno i beskorisno, pa je glavno pitanje njegova svrha.

Da bi lokalno stanovništvo i turisti mogli da koriste ovaj neobični most neophodan uslov je oseka - u suprotnom most je većim delom prekriven vodom.

Foto: Shutterstock

Vode Bela čini potok, koji je ujedno obeležje sela. Reka duga 4,5 kilometra počinje svoj tok od Luget Burna (Luggate Burn) i proteže se do plaže - Belheven Bej (Bielhaven Bay). Pejzaž ove plaže specifičan je po tome što kombinuje peščane dine sa slanim močvarama i zelenim travnjacima. Ovo je takođe najosunčanije područje Škotske, pa su zalasci sunca spektakularni. Tokom zime mesto je često uobličeno pojasem magle, što stvara poseban vizuelni doživljaj.  

Prirodno inženjerstvo Neobični mostovi u severnoistočnoj Indiji

Čar prirode Belheven Beja ogleda se i u 400 jedinstvenih vrsta biljaka, leptira i ptica koje nastanjuju ovaj predeo.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.