Od glečera "Grej" se odvojile dve nove sante leda

U čileanskoj Patagoniji, dve nove sante leda odvojile su se, poslednjih nedelja, od glečera „Grej“. Odvajanje santi izazivalo je zabrinutost naučnika jer se događa sve češće.

Od glečera "Grej" se odvojile dve nove sante leda Foto: EPA/Joel Estay

Sante leda odvojile su se 20. februara i 7. marta, nakon što se u novembru 2017. od glečera odvojila još veća santa veličine tri fudbalska stadiona (380 metara puta 350 metara) i to u glacijalnom jezeru u nacionalnom parku „Tores del Paine“ na jugu Čilea.

Najznačajnije pucanje glečera pre toga dogodilo se početkom 90-ih, preneo je Rojters. Naučnici povezuju sve češće odvajanje leda od glečera sa rastom temperature.

Pogledajte i NASA upozorava: Džinovski glečer se odvaja od Antarktika

„Poslednjih dana temperatura raste iznad normalnih nivoa i zabeležene su jake kiše zajedno sa porastom nivoa vode u jezeru, što su faktori koji bi mogli da objasne odlamanje santi leda“, izjavio je Rikardo Hana, iz Čileanskog antarktičkog instituta.

Naučnici sa univerziteta u Nemačkoj i Brazilu, zajedno sa stručnjacima iz Čilea i drugim lokalnim organizacijama, prate glečer „Grej“ od 2005. godine, na osnovu programa međunarodne saradnje.

U decembru ove godine, Čile će biti domaćin samita UN o klimatskim promenama.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...