Zagonetka koja zbunjuje likovni svet godinama: "Nagu Mona Lisu" možda naslikao lično Da Vinči

Da li je crtež nage žene, koja podseća na Mona Lisu, radio Leonardo da Vinči lično?

Zagonetka koja zbunjuje likovni svet godinama: "Nagu Mona Lisu" možda naslikao lično Da Vinči Foto: Profimedia

Nakon detaljnih provera i ispitivanja, stručnjaci Centra za istraživanja i restauraciju muzeja Francuske kažu da je crtež ugljenom, poznat kao Mona Vana ili „Naga Mona Lisa“, napravljen u Da Vinčijevom studiju, pa čak i da ga je možda nacrtao i sam Leonardo.

Pogledajte i Salvator Mundi - slika čija istorija zaslužuje da bude scenario holivudskog trilera

Prvobitno se smatralo da su crtež završili Da Vinčijevi učenici. Stručnjaci su utvrdili da je portret nacrtao levoruki umetnik, što dodatno podržava teoriju da je italijanski genije tvorac.

Foto: AP

Metju Deldik, kurator muzeja „Konde“ u zamku Šantiji, u kojem se crtež nalazi od 1862. godine istakao je da je analiza otkrila „mnogo novih elemenata“, uključujući i poteze ugljenom koji odgovaraju levorukim ljudima.

Takođe je otkriveno da je crtež rađen tehnikom „sfumato“, koju je Da Vinči preferirao. Njome se prelazi između boja blede i polako mešaju svetla i senke.

Pogledajte i Novi dokazi o nastanku slika Leonarda da Vinčija

„Postoji velika mogućnost da je Leonardo uradio veći deo crteža. Čitav crtež je delo izuzetnog kvaliteta koji je uradio sjajni umetnik“, naveo je Deldik, dodajući da je crtež skoro sigurno bio pripremni rad za uljanu sliku.

Izvor: RTSbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.