Teslin najopasniji projekat: Zbog čega je nastao "zrak smrti"?

U sobi broj 3327 krila se opasna tajna. Njena detonacija bi zbrisala kilometre Njujorka. Takvo oružje osmislio je Tesla, ali malo je poznato šta se sa ovim eksperimentom zapravo dogodilo.

Teslin najopasniji projekat: Zbog čega je nastao "zrak smrti"? Foto: Youtube printscreen

Sa ličnošću i delima Nikole Tesle upoznat je čitav svet. Njegova dalekosežna otkrića i pronalasci u oblastima elektrotehnike, fizike i radio tehnologije doneli su svetlu budućnost, kakvu niko osim njega nije mogao ni da nasluti. Među njegovim najpoznatijim otkrićima su sistem naizmenične struje, minijaturni električni oscilator, proizvodnja X-zraka, radio talasi i daljinsko upravljanje. Verovali ili ne, ono što Tesla nije izmislio jeste Zrak smrti - pronalazak koji je trebalo da sredi troškove hotela Klinton, u kom je proveo poslednje dane svog života.

Poznato je da je pred kraj života Tesla živeo u siromaštvu. 

Naime, 1915. godine je Vardenklifski toranj prodat kako bi se otplatili dugovi koje je Tesla imao u hotelima Waldorf-Astoria. Do 1930. godine Teslu je ponovo morio poveći račun, ovoga puta u hotelu guvernera Klintona na Menhetnu. Kako nije uspeo da obezbedi novac da isplati nastali dug, setio se da menadžmentu hotela ponudi nešto neprocenljivo: jedan od svojih pronalazaka. Ovaj svoj pronalazak Tesla je nazivao Tele silom, premda je sada poznat kao Zrak smrti

Istražite i Teslin toranj: Kako je propao veliki eksperiment

O električnoj ogradi koja bi jednim potezom ubijala veliki broj ljudi maštale su mnoge vojske, a Tesla je uverio vlasnike hotela da je tako nešto i postigao. Tesla je za Tele silu tvrdio da je dovoljno snažna da ubije čitave vojske ili sruši avione u sekundi.

Nauka ne poznaje granice: Ig Nobel: 10 najotkačenijih naučnih otkrića

Kada je Tesla umro 1943. godine istraživački centar MIT, koji je u tom trenutku radio za Nacionalni istraživački komitet, odmah je pretražio sobu u kojoj je živeo naučnik, kako bi pronašli tajno i opasno oružje. Džon G. Tramp, stric 45. predsednika SAD-a, izjavio je da je pre nego otvori smrtonosnu kutiju razmislio o svom životu.

 U drvenoj kutiji, međutim, nije bilo ničega osim mernih instrumenata poznatih kao Vitsonov most (Wheatstone bridge) koji se koristio za merenje otpora u svim električnim laboratorijama do kraja prošlog veka.

Zamisao o oružju budućnosti, Tesla je spakovao sa već poznatim električnim istrumentima u kutiju vanvremenskog izgleda, uz upozorenje da bi nepropisno otvaranje kutije moglo da rezultira detonacijom. Ovu priču Tesla je procenjivao na desetine hiljada dolara. Poznati svetski književnik i humorista, Mark Tven, bio bi ponosan na fikciju svog dobrog prijatelja.

Detaljnije:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.