Ko je bio Sveti Valentin, čovek u čiju čast se proslavlja Dan zaljubljenih?

Postoje različite teorije o poreklu Svetog Valentina, ali najpopularnija teorija je iz vremena Rimskog carstva za vreme vladavine Klaudija II, 270. godine n.e.

Ko je bio Sveti Valentin, čovek u čiju čast se proslavlja Dan zaljubljenih? Foto: Profimedia

Dan zaljublenjih, Sveti Valentin se proslavlja 14. februara i spada u datume koje obeležavaju Katolička i Protestantska crkva, dok Pravoslavna crkva ovog dana obelažava Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda.

Pogledajte i Da li znate ko je bio Sveti Klimentije?

Zvanično nije utvrđeno ko je bio Valentin, tačnije postojala su tri mučenika sa imenom Valentin.

Ipak se najčešće pretpostavlja da se radi o Valentinu iz vremena Rimskog carstva za vreme vladavine Klaudija II, 270. godine n.e. 

Pogledajte i Da li znate ko je bio Sveti Alimpije?

Klaudije, naime, nije želeo da se muškarci žene dok traju ratovi jer je verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Biskup Valentin se protivio tome i organizovao je tajna venčanja. Zbog toga je bačen u tamnicu i nad njime je izvršena smrtna kazna 14. Februara. 

Foto: Profimedia

Dok je boravio u zatvoru, napisao je ljubavno pismo stražarevoj ćerki, a na kraju pisma stajalo je “od tvog Valentina”. 

Otkrijte i Ko je bio Sveti Nikola?

Mnogi veruju da je simbol X postao sinonim za poljubac u srednjem veku . Oni koji nisu umeli da se potišu pisali bi znak X umesto potpisa. Potom bi poljubili svoj “potpis” u znak iskrenosti.

Devojke su tokom srednjeg veka jele bizarne namirnice na dan Svetog Valentina kako bi sanjale svog budućeg supruga.

Pogledajte i Ljubav, najlepši način da srušimo predrasude (VIDEO)

U srednjem veku mladi muškarci i žene izvlačili su imena iz činija da bi pronašli svog para za taj dan. To ime bi nosili zakačeno za rukave tokom cele nedelje da bi svi ostali mogli da vide. To je koren izraza na engleskom jeziku “nosiš srce na rukavu”. Godine 1537. engleski kralj Henri VII zvanično je proglasio 14. februar za praznik Svetog Valentina.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.