Zavirite u napušteni bizarni grad kao iz "Diznijeve bajke" (VIDEO)

Stotine praznih zamkova, čiji dizajn podseća na nešto iz „Diznijevih“ bajki, zamišljenih da budu luksuzni stambeni kompleks za arapske bogataše u zapadnoj turskoj stoji sablasno prazno.

Zavirite u napušteni bizarni grad kao iz "Diznijeve bajke" (VIDEO) Foto; Youtube printscreen

Samo tri kilometra udaljen od istorijskog grada Mudurnu u turskoj severozapadnoj provinciji Bolu, specifičan dizajn zasluga je kompanije „Sarot grupa“, a u okviru kompleksa zamišljeno je da se izgrade i tržni centar, hotel, džamija i turska kupatila.

Uprkos protestvovanju lokalnog stanovništva, koje se pobunilo zbog dizajna vila navodeći da se ne uklapaju u otomansku arhitekturu provincije, projekat je dobio zeleno svetlo, a gradnja počela 2011. godine.

Pogledajte i U Kanadi se nalazi najčistiji napušteni grad na svetu (VIDEO)

Međutim, od planiranih 732 vile, samo je 587 izgrađeno pre nego što je kompanija upala u finansijske probleme, završivši u dugu od 27 miliona dolara. Skoro polovinu nekretnina kupili su ljudi iz Katara, Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Pogledajte i Deset gradova u kojima nema živih

Iz građevinske kompanije krivili su kupce, jer nisu još platili vile. „Sarot grupa" je bezuspešno pokušala da restrukturira dug i proglasila je bankrot u septembru.

Izvor: RTSostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.