Kineski naučnici klonirali genetski izmenjenog majmuna kako bi istraživali poremećaje spavanja

Kineski naučnici klonirali su genetski izmenjenog makakija radi istraživanja poremećaja cirkadijalnog ritma koji se dovode u vezu s problemima sa spavanjem, depresijom i Alchajmerovom bolešću.

Kineski naučnici klonirali genetski izmenjenog majmuna kako bi istraživali poremećaje spavanja Foto: EPA

To je prvi put da je za potrebe biomedicinskog istraživanja genetski izmenjeni majmun bio izvor za više klonova. Klonovi su došli na svet u Institutu za neruonauku pri Kineskoj akademiji nauke u Šangaju.

Kao donator izabran je genetski izmenjeni majmun s najizraženijom sklonošću poremećajima cirkadijalnog ritma. Iz ćelija vezivnog tkiva (fibroblasta) životinje uzgojeno je pet klonova, izvestila je kineska novinska agencija Xinhua, pozivajući se na naučni časopis "National science review".

Prema pisanju službenog lista "China daily", klonovi će omogućiti dalja istraživanja takvih zdravstvenih problema kod ljudi, koji danas spadaju među najveće izazove na području mentalnog zdravlja.

Pogledajte i Vatikan oštro osudio kloniranje majmuna: "Nije dobro sve što je moguće"

Klonirani majmuni već pokazuju znakove negativnog ponašanja, uključujući poremećaje spavanja, povišen nivo teskobe i oblike ponašanja slične šizofreniji.

Pogledajte i 8 životinja koje su klonirane nakon Doli

Xinhua pak ističe da je program u skladu s međunarodnim etičkim standardima za istraživanja koja se sprovode na životinjama, dodajući da njegovu realizaciju nadzire panel za etiku.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.