Let oko Jupitera sa Nasinom Juno letelicom (VIDEO)

Nasina svemirska letelica „Junona“ uskoro će prići Jupiteru na 5.053 kilometra, krećući se brzinom od 207.000 kilometara na čas. Uoči započinjanja šesnaestog prolazka oko gasnog džina Sunčevog sistema, Nasa je od dosadašnjih fotografija napravila kratki tajmleps snimak koji nam pokazuje Jupiter kakav do sada nije viđen.

Let oko Jupitera sa Nasinom Juno letelicom (VIDEO) Foto; Youtube printscreen

„Junona“ se nalazi u izrazito eliptičnoj putanji oko Jupitera, tokom koje prilazi veoma blizu planeti uzdužnom linijom od severnog do južnog pola.

Lansirana 5. avgusta 2011. godine sa Kejp Kanevarala, „Junona“ je ušla u orbitu Jupitera 4. jula, a do sada je 15 puta obišla oko gasnog džina. Početak narednog obilaska označiće i polovinu primarne misije, pošto je planirano da sonda ukupno napravi 32 kruga.

Umetničko platno svemira: Nove fotografije Jupitera liče na slike Vinsenta Van Goga (VIDEO)

Tokom ovih preleta, osim izuzetnih fotografija, „Junonini“ osetljivi instrumenti ispituju Jupiterove aurore kako bi otkrili više informacije o poreklu planete, unutrašnjoj strukturi, atmosferi i magnetosferi.

„Već smo izmenili udžbenike o prirodi Jupiterove atmosfere, kao i o složenosti i asimetriji njegovih magnetnih polja“, rekao je Skot Bolton, glavni istraživač misije „Junona“ sa Jugoistočnog istraživačkog instituta u San Antoniju.

Pogledajte i 10 stvari koje treba da znate o Jupiteru

Tokom druge polovine misije sonda bi trebalo da nam otkrije nove detalje koji bi mogli da doprinesu našem razumevanju Jupiterovih snažnih vetrova, stvaranju magnetnih polja, strukturi i evoluciji unutrašnjosti našeg velikog komšije.

Izvor: RTSbonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...