Tehnologija koja prepoznaje vukove po urliku

Najnovija studija pokazala je da pojedinačni divlji vukovi mogu biti prepoznati, samo na osnovu njihovog zavijanja i to sa 100 odsto tačnosti.

Tehnologija koja prepoznaje vukove po urliku Foto: Wikimedia Commons

Tim sa Notingem Trent Univerziteta u Velikoj Britaniji, razvio je kompjuterski program za analizu vokalne identifikacije istočnih sivih vukova.

Vukovi lutaju ogromnim prostranstvima što otežava zaštitarima da ih vizuelno prate. Ali, nova tehnologija može obezbediti stručnjacima način na koji bi pratili pojedinačno ove životinje samo na osnovu zvuka.

„Vukovi mnogo zavijaju u divljini, sada možemo da budemo sigurni i koji tačno zavija“, rekla je  Holi–Rut Goteridže, doktorantkinja koja je vodila istraživanje.

Vukovi koriste svoje karakteristične pozive da zaštite teritoriju od rivala i da sakupe ostale članove. Kompjuterski program ovog tima je jedinstven, jer analizira i jačinu zvuka odnosno amplitudu,  i frekvenciju njihovog urlika, a ranije su naučnici ispitivali samo frekvenciju.

„Zamislite da su frekvencije note po kojima vuk peva“, objašnjava Rut. „Ono što smo dodali sada je i jačina što nam pokazuje koliko glasno zavijaju u različito vreme.“

Naučnici su stavili svoju novu alatku na probu proučavanjem desetina arhivskih snimaka urlika divljih istočnih vukova, koji uglavnom žive u Algonkvin parku, u Kanadi.

Njihov uspeh za prepoznavanje pojedinačnih zavijanja vukova je bio 100 odsto, a prilikom identifikovanja njihovog zova za okupljanjem, postignuta je tačnost od 97 odsto.

Rut je rekla je da je tehnologija u poslednjim fazama razvoja, ali se nada da će u bliskoj budućnosti moći da se koristi za očuvanje divljeg sveta.

„U naučnom smislu, ovo je veoma uzbudljivo, jer to znači da, ako čujemo zavijanje jedne noći, možemo reći da li je ili nije isti vuk kog ćemo čuti neke od narednih noći“, rekla je ona.

Rut je takođe dodala da su dva najveća izazova da se postignu čisti audio snimci i naravno da se čuje zov vukova, jer ponekad oni jednostavno ne žele da urlaju.

Stručnjaci takođe uspešno vrše akustično uzrokovanje i drugih vrsta divljih životinja kao što su slepi miševi i morski sisari. Prošle nedelje, naučnici u Portoriku otkrili su i audio tehnologiju koja, na osnovu zvukova koje prave, može da prepozna životinje koje žive u prašumi.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.