Arheolozi su pronašli portret mladog Isusa Hrista u ruševinama crkve u Izraelu (VIDEO)

Crtež Isusa Hrista star 1.500 godina pronađen je u napuštenoj vizantijskoj crkvi u pustinji Negev u Izraelu. Ova lokacija je poznata arheolozima skoro 150 godina, ali je novo istraživanje identifikovalo izbledeli crtež mladog Isusa sa kratkom, kovrdžavom kosom, za razliku od tradicionalnih prikaza sa dugom kosom i bradom.

Arheolozi su pronašli portret mladog Isusa Hrista u ruševinama crkve u Izraelu (VIDEO) Foto: YouTube/printscreen

"Njegovo lice je tačno tamo, gleda na nas", kaže istoričarka umetnosti Ema Majan-Fanar, shvativši da sam crtež predstavljla Hrista. Ona je tvorac članka objavljenog tokom leta u časopisu Antiquity o nedavnim nalazima u ruševinama vizantijskog sela Šivta, otkrivenog 1871. godine od strane istraživača Edvarda Henrija Palmera.

Pročitajte i: U potrazi za stvarnim Isusom

Na svom vrhuncu, Šivta, koja je bila aktivna oko 650 godina, bila je dom tri ranohrišćanske crkve. Slabo očuvana slika nalazi se iznad krstionice, a verovatno prikazuje krštenje Hrista od ruke Jovana Krstitelja, popularne scene u ranoj hrišćanskoj i vizantijskoj umetnosti. 

Slika na zidu "pripada ikonografskoj šemi Isusa sa kratkom kosom, koja je posebno rasprostranjena na Bliskom istoku, ali je kasnije nestala iz vizantijske umetnosti", objašnjavaju u članku. "Predstavljanje Hrista kao mladića odgovara simboličkom pojmu krštenja kao ponovnog rođenja".

Saznajte i: Kako je izgledao svet u vreme Hrista?

Arheolozi su zabeležili prisustvo murala u crkvi još 1920. godine, ali niko nije istraživao dalje. Ovo ne iznenađuje, imajući u vidu da se murali nalaze visoko na tavanici crkve, teško oštećeni i prekriveni slojevima prljavštine. 

Druga slika pokazuje Isusovo preobraženje, ali je njegovo lice izbrisano tokom vekova.

Pogledajte i: Da li je religija sama po sebi nasilna?

Otkriće ranohrišćanske umetnosti u Šivti je posebno značajno, jer je malo vizantijske umetnosti preživelo iz ovog perioda. U osmom veku je zabranjena upotreba verskih slika tokom prvom, od dva, perioda vizantijske ikonoklazme - protivljenje poštovanja ikona i slika u crkvi.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.