U drevnoj grobnici pronađene mumije u "odličnom stanju" (FOTO)

Arheolozi su pronašli dva sarkofaga u drevnoj egipatskoj grobnici staroj više od 3.500 godina. Mumije su u „savršenom stanju“, što je neizmerno obradovalo stručnjake koji veruju da će, zahvaljujući tome, saznati mnogo toga o životu starog Egipta.

U drevnoj grobnici pronađene mumije u "odličnom stanju" (FOTO) Foto: EPA/Khaled Elfiqi

Tim arheologa sa Univerziteta u Strazburu pronašao je mumije nedavno u dolini Asasif kod grada Luksora, prenosi Bi-Bi-Si.

Generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete Mostafa Vaziri, na konferenciji za noviinare, istakao je da su arheolozi do najnovijeg otkrića došli tokom radova na toj lokaciji koje su otpočeli u martu.

Foto: EPA/Khaled Elfiqi

Tokom arheoloških iskopavanja u istoj grobnici pronađeno je i oko 1.000 pogrebnih statua.

Pogledajte i Groblje milion mumija: Zagonetna egipatska misterija

Stručnjaci smatraju da grobnica pripada 18. egipatskoj dinastiji, koja je vladala od 1550. godine pre nove ere do oko 1300. godine pre nove ere.

Pre dve nedelje, u nedavno otkrivenim drevnim grobnicama nadomak Kaira arheolozi su pronašli kolekciju mumificiranih mačaka i skarabeja, staru više od 4.000 godina.

Foto: EPA/Khaled Elfiqi

Tada je ukupno otkriveno sedam sarkofaga na obodu piramidalnog kompleksa kralja Userkafa, a tri među njima sadrže mumije mačaka.

Upoznajte prelepu Meritamon: Lice Egipćanke rekonstruisano na osnovu mumije stare najmanje 2.000 godina! (FOTO)

Planiran je i nastavak istraživanja na nedavno otkrivenoj lokaciji u Sakari, gde su arheolozi pronašli vrata koja vode u drugu grobnicu, koja je i dalje zapečaćena, a koju planiraju da otvore tokom narednih nedelja.

Foto: EPA/Khaled Elfiqi

Ljudi su, inače, u drevnom Egiptu bili mumificirani kako bi se njihova tela sačuvala za život posle smrti, dok su životinje mumuficirane za prinošenje žrtve bogovima.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.